Ačkoli jsou oba ze stejného regionu, příliš se neznají. „Dopředu jsem vůbec netušil, jak se Filip rozhodne. Nevyzvídal jsem u něj, v kontaktu s ním nejsem. O své nominaci jsem se dozvěděl až v neděli večer z internetu," přiblížil běžec z brněnské tréninkové skupiny Jiřího Sequenta.

„Ale určitě mu poděkuji. Díky němu se podívám na první vrcholnou akci mezi dospělými," usmíval se vytrvalec.

Velké oslavy z účasti na evropském šampionátu nepořádal. „Zavolal jsem jen rodině," povídal atlet.

Kocourek splnil požadovaný limit 3:45,00 minuty z mílařů jako první. Postupně ho však svými výkony překonali další tři vytrvalci. Jedním z nich byl i Sasínek, který zaběhl 6. února v rakouském Linci čas 3:43,83 minuty. „Každý mítink jsem nesledoval. Ale starty lidi, kteří na limit měli, jsem registroval," vyprávěl.

Jihomoravané na HMENa pražský evropský šampionát v hale nominoval Český atletický svaz 46 atletů. Jedenáct z nich buď pochází z jižní Moravy nebo za jihomoravské kluby závodí: Jan Veleba (60 m), Filip Sasínek (800 m), Milan Kocourek (1500 m), Radek Juška (dálka), Jan Marcell (koule), Lenka Masná, (800 m), Lucie Škrobáková, Lucie Koudelová (obě 60 m př.), Michaela Hrubá (výška), Romana Maláčová (tyč), Lucie Májková (trojskok).

Do Prahy se nakonec podívají všichni čeští středotraťaři se splněným limitem. Jakub Holuša, který měl splněno také na obou distancích, dal narozdíl od Sasínka přednost delší vzdálenosti. Na osmistovce se tak uvolnilo místo pro Matěje Pavlíčka, který se podobně jako Kocourek nacházel na čtvrté pozici českého pořadí. „S Filipem jsem se krátce bavil ještě než limit zaběhl. Říkal, že se přiklání víc k osmistovce, ale nic nebylo jisté," uvedl Kocourek.

Málokdo čekal takový přetlak v bězích, které mezi české výstavní disciplíny nepatří. „Strašně mě to překvapilo. Minulý rok tu byl s podobným časem jen Kuba Holuša. Teď jsou tu najednou čtyři výborní mílaři," podivil se.

Kocourkovi ještě zatrnulo předminulý víkend při republikovém šampionátu, kde doběhl třetí. Vítěznému Petru Vitnerovi totiž k limitu scházelo jen 75 setin. „Na jednu stranu jsem samozřejmě rád, že mu to nevyšlo. Na druhou mi je ho líto, protože takhle rychle běžel letos už dvakrát," řekl Kocourek, jehož v Praze vedle Holuši doplní Jan Friš. „Včera jsem měl poslední trénink, teď už si jen odpočinu," plánoval.