V historii brněnského mužského basketbalu zůstane možná jen roční mezera. Poté, co BBK Brno sestoupilo a A Plus Brno utonulo v dluzích, se možná brněnští fanoušci znovu dočkají nejvyšší soutěže mužů.

V basketbalových kuloárech kolují informace o prodeji ligové licence libereckých Kondorů do Brna. „Tyhle spekulace jsem zaslechl, ale nemůžu je potvrdit. Nemám od majitelů žádný signál, že by basketbal v Liberci měl končit,“ uvedl mluvčí libereckého klubu Jakub Důra. Zároveň ale nevyloučil, že by k prodeji v budoucnosti mohlo dojít. „Těžko to můžu vyvrátit, stejně jako to, že na Tipsport arenu spadne strom a my nebudeme mít kde hrát,“ dodává mluvčí Kondorů.

Zatímco pod Ještědem basketbal své místo v konkurenci fotbalu a hokeje nenašel, v Brně je po něm hlad. „Mezi fanoušky určitě, má dlouhou tradici. Ale nedokážu odhadnout, jak by byli štědří sponzoři,“ říká bývalý manažer A Plus Jakub Koudelka. „Pokud by to byla pravda, byli bychom rádi. Lidem, kteří se o to snaží, držíme palce,“ svěřil se Koudelka.

Ten se teď společně s trenérem Miroslavem Pospíšilem soustředí na mládež v Jihomoravském basketbalovém centru. „Pokud by tady byla liga, nebránili bychom se spolupráci. Mládež potřebuje muže a ti zase potřebují mládež, nemá cenu tady vychovávat někoho, kdo pak odejde,“ uvedl Pospíšil, který stál u posledních úspěchů brněnského mužského basketbalu.

On sám se ale v případném přesunu licence do Brna angažovat nehodlá. „Nebudu do toho zasahovat. Ale spolupráci bych se v budoucnu nebránil,“ dodává Pospíšil, podle kterého bude muset nový majitel ligového klubu sehnat na začátek alespoň patnáct milionů korun. To znamená, že za zájmem vrátit nejvyšší soutěž do Brna musí stát silný sponzor a schopní lidé.

Jedním z adeptů byl podle Deníku bývalý předseda BBK a majitel firmy Ives Ivo Veselý. „Samozřejmě že bych byl rád, kdyby se v Brně zase hrál basket na úrovni. Ale v tomhle prsty nemám, koupit to určitě nechceme. Sám jsem se snažil zjistit, kdo za tím stojí, ale nepodařilo se mi to,“ uvedl Veselý.

Dalších adeptů není mnoho. Někdo z bývalých basketbalistů? Nebo že by Jiří Hamza chtěl udělat mužské „Žabiny“? To jsou jen spekulace…