Brněnští házenkáři nažhavení po tvrdé zimní přípravě, k tomu dvě posily a stěžejní zápas druhé poloviny sezony. Atraktivnější pozvánka na nedělní extraligový start se hledá těžce. V pět hodin odpoledne přijede do staré haly ve Vodově ulici Karviná. Dvanáctinásobný mistr se drží jen dva body za Královým Polem. A chce na jeho místo. „Jde o klíčový zápas sezony. Pokud prohrajeme, do šestky se budeme dostávat těžko," přiznává brněnský kouč Jan Hegar.

Hostující Baník ve zbývajících šesti kolech základní části napravuje nepovedený podzim se šesti porážkami. „Zápas v Brně je pro nás stěžejní. Musíme být stoprocentně připravení," upíná se k cestě na jih Moravy manažer karvinského týmu Martin Kostelník.

Kabinu Králova Pole zřejmě rozradostní i opakování remízy 29:29 z podzimního vzájemného duelu. Zato nesmí dojít k repríze posledního ostrého utkání. Minulý týden Brno podlehlo v poháru Lovosicím 23:27. „Hráli jsme fakt hrozně. Porážka nám ukázala, jak to nemá vypadat. Musíme se z ní poučit," ukazuje odhodlání jeden z klíčových mužů KP Jan Hubáček, který v závěru podzimu kvůli zranění chyběl.

Nelichotivé představení proti silným Středočechům podtrhla nedisciplinovanost, mizérie v koncovce i neplnění taktických pokynů. „Musíme říct, že nám ještě scházel odpočinek po náročné přípravě. Šli jsme do zápasu po ostrých trénincích," upozorňuje Hegar na těžkou pozici svých svěřenců.

Jejich řady se v zimní přestávce rozrostly. Na hostování z druhé ligy přišli Jan Musil a Jiří Kubis. První se popere o extraligovou šanci. Druhý už doma má i zlaté medaile z nejvyšší soutěže. Právě s Karvinou. „Slibuju si od něj, že zvýší naši nebezpečnost z pravého křídla. S tímto postem máme problém dlouho," přiznává Hegar, jehož tým se zato na podzim pyšnil možná nejkvalitnějšími spojkami v soutěži. „Oba kluci k nám zapadli bez problémů," těší Hubáčka, který odmítá možnou nervozitu z důležitého zápasu.

Ten domácí hala uvidí netradičně v neděli místo klasické soboty. „Když nehrajeme v obvyklém čase, většinou přijde méně lidí. Ale nemáme vlastní halu, vycházíme vstříc dalším oddílům," vysvětluje důvody změny data klubový ředitel Jakub Kahoun.

Královo Pole se poté doma v základní části představí ještě třikrát. Naposledy se Zubřím, které je nyní osmé, ale také chce nahoru. Aby ne, když jde o úřadující mistry. „Přivedlo nějaké posily. Pro nás je nebezpečnější Karviná, to však neznamená, že je Zubří slabé," podotýká brněnský kouč.

Brněnské posily

Jan Musil – křídlo z Maloměřic (2. liga)

Druhý nejlepší střelec druhé ligy, dříve už za KP Brno v extralize nastupoval.

Jiří Kubis – pravé křídlo z MHK Karviná (2. liga)

Pátý nejlepší střelec druhé ligy, v minulosti zažil například úspěšné tažení v Karviné při zisku extraligových titulů.