Mezi muži v kvalifikaci nejlépe uspěl německý Zerbst, který padl až ve finále s maďarským celkem Zalaegerszegi. V zápase o třetí místo přehrála slovenská Podbrezová chorvatský Split. „Zerbst obhajuje prvenství ve Světovém poháru už asi počtvrté. Mají tým složený z profesionálů ze Slovinska i Maďarska. Podbrezová má zase v týmu dva Srby a nejlepší slovenské hráče. Semifinále těchto mužstev bylo malé finále,“ přiblížil předseda organizačního výboru Lukáš Hlavinka.

Český mistr z Rokycan, jehož barvy hájí i blanenský kuželkář Martin Procházka, se umístil na jedenácté příčce. „Pro Rokycany je to velké zklamání. Chtěly skončit do osmého místa, které zaručuje účast v Champions League. Bohužel neuspěly a hůře skončily už jen menší kuželkářské svazy, jako je Bosna a Hercegovina nebo Francie,“ popsal Hlavinka.

Ženskou kvalifikační skupinu ovládly hráčky německého Bambergu, které ve finále přehrály Rosice. Duel o třetí místo opanovaly kuželkářky Vídně, které porazily hráčky chorvatského Zagrebu. „Zápasy v kvalifikaci byly jako na houpačce. Holkám, od kterých jsme čekali úspěch, se moc nepovedly. Holkám, od kterých jsme tolik nečekali, zase povedly. Díky vyrovnanosti jsme nakonec postoupily,“ uvedl předseda rosického klubu Pavel Mecerod.

Jihomoravanky si tak při premiéře na Světovém poháru zahrály o zlato. „Máme podporu, protože hrajeme v našem regionu. Atmosféra je skvělá. I kdyby bylo hlediště dvakrát větší, věřím, že se zaplní,“ pochvaloval si Mecerod.

Odměnu za medailový úspěch svým svěřenkám zatím neslíbil. „Holky jsou tak dobrá parta, že se odměňují po každém zápase. Něco si upečou nebo uvaří. Určitě nějakou odměnu vymyslíme,“ smál se.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ