Do amerického Des Moines ve státě Iowa dostali pozvánku i tři čeští zástupci. O tučné prémie se poperou i členové brněnského Ekol týmu Filip Ospalý a Radka Vodičková, doplní je také zkušená Lucie Zelenková.

Hy-Vee Triathlon představuje velké finále série Ironman 5150. Jeho účastníci se střetnou olympijských tratích, na nichž zdolají 1500 metrů plavání, 40 kilometrů na kole a 10 kilometrů běhu.

Mezi muži i ženami startuje v nejprestižnějším závodě jen třicet nejlepších. Šestatřicetiletý Ospalý podnik dobře zná, bude na něm startovat už potřetí a chce ještě vylepšit sedmé místo z loňska, za které dostal více než 250 tisíc korun. „Hodně a tvrdě jsem trénoval, abych byl připravený na všechny tři závody, které mě v září čekají," prohlásil Ospalý. Toho ještě čeká mistrovství světa Ironman 70.3 a mistrovství republiky v olympijském triatlonu, které se 15. září uskuteční v Brně.

Olympionička Vodičková se v minulém týdnu blýskla třináctým místem ve stockholmském díle seriálu mistrovství světa a solidní formu chce zopakovat i v Des Moines. „Závod si sama pro sebe nazývám „bezháková olympiáda". Je to finále série 5150 a kultovní závod," popsala Vodičková akci. Její účastníci na rozdíl od „hákového" olympijského triatlonu musejí udržovat předepsané rozestupy, aby nejezdili v balíku.

Pořadatelé nabitého závodu zvou také triatlety na divoké karty. A tak do Iowy zamířil i olympijský vítěz z Londýna Brit Alistair Brownlee i stříbrný Španěl Javier Gomez nebo čtyřnásobný účastník olympiád Hunter Kemper. „Přivítáme tu světové šampiony, olympijské medailisty, vítěze Ironmana – prostě nejrůznorodější a nejnabitější startovní pole, jaké jsme kdy měli," dodal ředitel závodu.