Zranění zápěstí, které si později opět obnovil, vykloubení ramene a tři operace problémové pravé ruky způsobily, že místo sbírání medailí přibývaly ve sbírce brněnského boxera Víta Krále jen chorobopisy lékařů. Úvahy o nejisté sportovní budoucnosti uťal dvacetiletý odchovanec Komety až na víkendovém republikovém šampionátu, kde v kategorii do 75 kilogramů předčil všechny soupeře.

Čekal jste vítězný návrat do ringu?

Vůbec jsem nepočítal, že můžu získat rovnou titul. Dva roky bez zápasu byly znát. Stále mám ještě co pilovat, ale zlepšuju se. Cítím se nesmírně šťastný.

Byl jste i dojatý?

Možná lehce ano, ale asi to ještě přijde. Hlavně mě těšilo, že se mi vyplatila půlroční snaha.

K boxu jste se vrátil po zranění zápěstí, ramena a celkem třech operacích pravé ruky.

Bylo to hrozné období, které začalo před necelými třemi lety. Poprvé jsem si zlomil v zápěstí člunkovou kost. Brněnští lékaři mi ale tvrdili, že ho mám pouze naražené. Zápasil jsem proto dál, ale ruka stále víc bolela. Po dalším ujištění, že s ní prý nic nemám, jsem se obrátil na odborníka v Prostějově. Až ten mi řekl, že jsem měl kost zlomenou, špatně mi srostla a musím na operaci. Od té doby lékařům v nemocnicích už vůbec nevěřím. Asi je jim zdraví člověka lhostejné.

Jaké vám dávali naděje na návrat do ringu?

V Brně mi říkali, že mám na box zapomenout. Budu prý rád, když budu mít ruku v pohodě. Odborník mi ale tvrdil, že pokud se dám do pořádku, bude vše v pohodě. A co řekl, to také splnil.

Přesto jste po pár měsících musel opět na operaci se zápěstím. Proč?

Dlouhou dobu jsem se připravoval na juniorské mistrovství světa, kam jsem odjel s ještě ne úplně doléčenou rukou. Věděl jsem o hrozícím riziku, ale riskl jsem to.

Při operaci vám zničené místo vyspravovali i kousky z holenní kosti.

Zápěstí mi drží šroub, který se ale rozviklal. Do okolí mi proto lékaři dali úštěpky holenní kosti, aby místo dostatečně zpevnili a kosti k sobě lépe přirostly. Aby toho nebylo málo, přišlo ještě poté zranění ramenního kloubu a další operace. Mám jej vyztužený titanovou destičkou.

Nebál jste se po tom všem o svou kariéru?

Už jsem si říkal, že se na ring vykašlu, ale vydržel jsem a vyšlo to. Sice mám teď ruku v pohodě, ale rameno stále cítím a kvůli tomu ani nemůžu nasadit soupeři pořádný hák. Nikdy jsem nepočítal, že bych dokázal žít bez boxu, ale po tom všem už jsem nad tím pomalu začal přemýšlet. Vím, že v případě dalšího zranění můžu hned skončit. Proto do sportu už nevkládám všechny naděje jako kdysi. Nepočítám s ním jako jediným smyslem života. Myslím i na vzdělání. Teď mě čeká maturita na gymnáziu.

Před prvním zraněním jste snil o účasti na letošní olympiádě v Londýně. Jak je to nyní?

Zatím o dalších hrách moc nepřemýšlím, je to takový vzdálený sen. Vše se bude odvíjet až podle zdraví.

VÍT KRÁL

Věk: 20 let

Sport: box

Povolání: student gymnázia

Kariéra: odchovanec Komety Brno. V extralize boxuje za DTJ Prostějov.

Úspěchy: 4× český kadetský mistr, 5× český juniorský mistr, 2× český seniorský mistr

Sportovní sen: účast na letní olympiádě v Rio de Janeiru 2016

ŘEKL O NĚM…

„Jeho vítězství na mistrovství republiky bylo největším překvapením turnaje. Ani ne výsledkem jako tím, jak těžké utkání svedl ve finále. Soupeř mu nedal nic zadarmo. Vrátil se po těžkém zranění a zlatá medaile je nejlepší ocenění jeho snahy, protože vím, jak tvrdě trénoval. Jeho výkon se líbil i novému reprezentačnímu trenérovi." šéf brněnského sportovního centra mládeže Miroslav Kubánek