Jak se seběhlo, že se opět posadíte na lavičku?

Chci zjistit, jak hráči doopravdy vypadají. Časem chceme v Brně extraligu, nejsme zaopatřovací ústav. Zajímá mě, proč dostávají sto bodů. Mám za sebou první trénink. Uvidíme, co se s tím dá dělat.

Už jste se na brněnskou hru nemohl dívat?

Abych řekl pravdu, moc ne. Trenéři to s nimi měli víc rozebírat. Dneska všichni mluví anglicky, používají odborné termíny, jenže ti hráči potřebují základní věci. Neví co a jak. V nejvyšší soutěži nesází žádný mančaft z první poloviny tabulky na české hráče, jsou to samí cizinci. Novotného se Skálou ze Sparty jsem trénoval a nerozumím tomu, jak našemu týmu mohli v pětatřiceti letech dát padesát bodů.

Co přesně mladým basketbalistům schází?

Dnes přichází hráči z dorostu a nikdo je nenaučil, jak myslet. Trenéři jsou na ně měkcí. Jeřábek s Němcem jsou sice mí bývalí svěřenci a držel jsem nad nimi ochrannou ruku, ale teď už jsem se i já naštval. Nenechali si říct, kdo má třeba hrát a myslí si, že se nepodívám na videa z venkovních zápasů.

V čem přesně vidíte příčinu špatných výsledků týmu?

V první řadě v hráčích. Trenéři se jim však musejí přizpůsobit. Aby se hráči zlepšili, potřebují individuální tréninky, kouč s nimi musí rozebírat hru soupeře. To se nedělo, což považuju za pohodlnost trenérů. Já jsem jako kouč hodně dbal na přípravy, jenže tady mi chyběla patřičná úroveň, což není možné.

Má podle vás současný kádr na lepší výsledky?

Někteří hráči si myslí, že mají na víc, jenže loni se s nimi spadlo. Někteří na to nemají, a kádr se proto musí doplnit. Současný výbor klubu se stará, aby vše fungovalo, což musejí všichni. I já jsem se tomu podřídil. Kdo s námi nebude na jedné lodi, půjde přes palubu.

Co jste hráčům řekl na prvním tréninku?

Svůj názor, který byl dost tvrdý, jak je u mě obvyklé. Když trénovali, jen jsem se divil, jaké mají základy myšlení. Nebo spíš nemají. Rozebírali jsme hru na jednotlivé části a někteří hráči základní pětky za půl hodiny nepochopili, proč to tak je. Nedovedli si to představit. To dřív nebývalo.

Koho máte na mysli?

Divím se, že v Nymburku hraje spousta mladých hráčů a pořád tým táhnou Benda s Nečasem, moje škola. Nevím, čím to je. Trenéři se prostě myšlení hráčů tolik nevěnují.

Nebudete před prvním zápasem na lavičce nervózní?

Nikdy jsem nebyl. Navíc jsem jako trenér často zaskakoval u dorostu nebo žáků. A koučování v takové soutěži je výsměch.

Jak dlouho u týmu vydržíte?

V neděli si po zápase sedneme a pobavíme se. V téměř sedmdesáti už po mně nikdo nemůže chtít, abych trénoval. Abych k tomu ještě usměrňoval tréninky mládežnických kategorií. Ale tento rok se toho v klubu hodně zlepšilo, jsme spokojenější, až na výsledky prvního týmu. Přijde nový trenér, ale já se budu áčku víc věnovat a spolupracovat.

K devatenáctce nastoupil nedávný kouč Svitav Tomáš Pětivlas. Může přijít právě on?

Moc možností není, ale všichni jsou v hledáčku. Víc vám neprozradím. (úsměv)