Svérázný projekt, v jehož plánu se za rok tyčí bod jménem postup do nejvyšší ženské basketbalové ligy a nejlépe do tří let další bod s názvem evropské poháry. To je SK Noem Arch Brno. Klub, který se v létě přiřadil na českou basketbalovou mapu.

V srpnu koupil od Krnova licenci na první ligu, v hierarchii soutěží druhé nejvyšší. A na konci sezony chce postup mezi ženskou elitu, kde už tři brněnské celky hrají. „V basketbalu jsme viděli mezeru. Lidi jej v Brně vnímají až jako sport ve třetí řadě, to se pokusíme změnit. Chceme z něj udělat show," uvedl viceprezident klubu Olin Fiala. Tým tak na zápasy vozí roztleskávačky, hráčky mají v popisu práce účast na sponzorských akcích.

Noem Arch zatím pohltil milion korun a za pět let touží po vlastní hale i mládežnické akademii. „Řada rodičů si nemůže dovolit platit členské příspěvky pět či deset tisíc korun, čímž zbytečně přicházíme o talenty. Na ně se zaměříme. V budoucnu chceme stavět na vlastních hráčkách," objasnil vizi předseda klubu Petr Bažík.

Nový brněnský celek se zaměří také na talentované zahraniční hráčky, převážně ze zemí bývalé Jugoslávie. Už teď se opírá o srbskou rozehrávačka Tamaru Bajičovou, která 33 body do koše pražské Sparty stanovila letošní rekord první ligy.

Z českých hráček patří mezi opory odchovanky brněnského Imosu – kapitánka Martina Vyhňáková, sestry Monika a Markéta Šívrovy, po návratu z Austrálie se k nim zařadí i Tereza Hummlová. „Hraju basketbal čtrnáct let a nikdy jsem nezažila tým, která drží tak při sobě. Ženské jsou kačeny, které se pomlouvají, ale tady jsem nic neslyšela," pronesla rozehrávačka Vyhňáková. Navíc s Noem Arch trénují bývalé reprezentantky Martina Bobrovská a Andrea Samsonová.

Ovšem po výtečném rozjezdu se brněnský celek v první lize zadrhl. Úvodních pět výher následovaly tři porážky a aktuálně čtvrté místo v tabulce. Příští sobotu družstvo v domácí hale v Kounicově ulici přivítá Manver Pečky a o den později Lokomotivu Liberec. „Jelikož máme nejvyšší ambice, musíme týmy v první lize porážet většími rozdíly. Zatím výkony přisuzujeme nedostatku času na sehrání, v tomto složení se připravujeme teprve od září," řekl hlavní kouč celku Viktor Pruša.

Vedení Noem Arch spoléhá, že se družstvo prosadí mezi dva finalisty první ligy, což mu zaručí baráž o postup. Tam pravděpodobně narazí na nejhorší tým nejvyšší soutěže Sportovní školu míčových her, což je béčko brněnské Imosu. „Plánujeme ještě posílení a věřím, že pro nás nebude problémy přes ně přejít. Spodek nejvyšší soutěže je na stejné úrovni jako vrch první ligy," doplnil Bažík.

Největší hvězdy

Tamara Bajičová: křídlo, 26 let, Srbsko, účastnice Poháru FIBA, šampionka srbské, slovinské i bosenské ligy

Nevena Saponjičová: pivotka, 28 let, Srbsko, reprezentantka

Martina Vyhňáková: křídlo, 26 let, odchovankyně Imosu Brno

Tereza Hummlová: rozehrávačka, 25 let, odchovankyně Imosu Brno

Demokratický nejsem, hráčky ale vyslechnu, říká kouč Pruša

Doteď trénoval jen muže a vesměs mládežnické výběry. Před dvěma měsíci se Viktor Pruša ujal dospělých žen. Brněnský tým Noem Arch má dovést z první ligy do nejvyšší české basketbalové soutěže. „Jde o mou první štaci u ženského basketbalu, takže obavy jsem měl. Snažím se každý trénink přizpůsobit s ohledem na jinou mentalitu," hlásí sedmadvacetile­tý Pruša.

Jak tréninky uzpůsobujete?

Nenastolil jsem autoritativní přístup jako u mládeže. Funguje mezi námi mantinel, ale ne tak, aby bořil vztahy mimo hřiště. Ukazuji holkám, co chci hrát, a jsem rád za zpětnou vazbu. I když nejsem čistě demokratický trenér, jsem schopný vyjít požadavkům hráček.

Jakou hru chcete, aby váš tým předváděl?

Budu rád, když zapojíme do ženského basketbalu trošku mužské prvky, například v agresivitě. V ženském sportu je nižší, ale v obranné i útočné části holky neustále podněcuji, ať jsou důraznější. A vždycky jsem byl trenér, který nemá rád škatulkování.

Co máte na mysli?

Někdo hraje systém, v němž si každá hráčka splní svůj úkol a tím končí. Já se je snažím navést a chci, aby si hráčky řešení situace vybíraly samy. Zatím to klape.

Má družstvo na postup do nejvyšší soutěže?

V týmu jsou tři zahraniční hráčky se zkušenostmi z nejvyšších evropských soutěží, které v porovnání s první ligo jsou někde jinde. Celek je dobře složený a musíme mít nejvyšší ambice.