"Určit dva nejlepší není tak obtížné. Jednak se dají v naší disciplíně výkony měřit na stopkách a také budeme startovat ještě před olympiádou na závodech v zahraničí. A jezdci sami poznají, jak na tom výkonnostně jsou," uvedl Klimeš.

Špička s Ptáčníkem budou usilovat o svoji druhou olympiádu. A Ptáčník si nepřipouští, že by mu mohla nominace uniknout. V Londýně by si věřil na umístění v první desítce ve sprintu. "Určitě bude mojí výhodou, že ve sprintu bude na olympiádě za každou zemi startovat pouze jeden závodník. Na mistrovství světa mají některé země na startu hned tři kvalitní jezdce. Proto bude v Londýně cesta k případnému úspěchu schůdnější," uvedl Ptáčník.

Dráhařům se v olympijské kvalifikaci nepodařilo splnit hlavní cíl zajistit si účast v týmovém sprintu. Do Londýna postoupilo na základě výsledků na soutěžích v dvouletém cyklu jen deset zemí, z toho pětice z Evropy (Německo, Velká Británie, Francie, Rusko a Polsko).

"Skončili jsme až sedmí. Nemáme sice špatnou výkonnost, doplatili jsme však na úzkou základnu jezdců. Všechny soutěže jsme museli odjet jen se třemi cyklisty, naši soupeři na tom byli v tomto směru lépe, neboť se mohli vystřídat," dodal Klimeš.

Čeští stíhači na tom jsou ještě hůře, neboť nedokázali zareagovat uprostřed olympijského cyklu na změnu disciplín, které se sdružily do omnia. "Chybí nám všestranné typy dráhových cyklistů. Některé země na změnu pohotově zareagovaly. My jsme bohužel zaspali. V našich podmínkách bez odpovídajícího velodromu a potřebných podmínek je to těžké," konstatoval vedoucí realizačního týmu brněnských dráhařů a bývalý mistr světa Svatopluk Buchta.