K americkému fotbalu přičichl před pěti lety, přitom měl jiné geny. Jeho otec Jaroslav hrál basketbal, David se mimo něj věnoval také hokeji a střílel z malorážky a vzduchové pušky. „Americký fotbal se hodně liší od střelby, ale plno věcí je podobných hlavně po psychické stránce. V zápase musím také udržet stoprocentní soustředění,“ pronesl dvaatřicetiletý Michálek.

O sedm roků mladší Ondrášek hrál třináct let hokej za brněnskou Kometu. „V pubertě už jsem nechtěl, začal jsem sledovat NFL (nejvyšší profesionální liga amerického fotbalu ve Spojených státech amerických – pozn. red.). Naučil jsem se hru tak, že když jsem přišel na trénink Sígrs, byl jsem hotový hráč. Nikdo nechápal, že znám pravidla,“ líčil.

V týmu dostal pozici rozehrávače ofenzivních akcí, tedy quarterbacka. „To musí být člověk, který sport miluje nejvíc z celého týmu. Moje největší láska je americký fotbal a jsem za pozici rád,“ řekl reprezentant Ondrášek.

Netypicky kombinuje pozice v obraně i v útoku, takže hraje téměř kompletní utkání. „Ve finále se bohužel nedá odpočívat a skrývat, chodil jsem pomáhat do obrany, což jde poznat na silách, chytal jsem křeče do lýtek. Člověk hraje osmdesát procent na obou stranách, místo aby se soustředil jen na útok, ale nedalo se nic dělat. Teď jsem strašně smutný,“ hlesl po finále.

Michálek má coby křídelní hráč wide receiver na starosti chytání míčů právě od quarterbacka. „Můj post bolí v okamžiku, kdy chytnete balon, protože to většinou skončí skládkou od obrany. Při běhové akci receiver zase blokuje, což taky bolí. Měl jsem zatím jen dvakrát přetrženou šlachu v prstech nebo výrony v kotníku, nic vážnějšího naštěstí,“ pousmál se hráč Aligátorů, který se ve finále postaral o rozhodující doběh.

Obě mužstva si užila skvělou atmosférou podpořenou víc než tisícovkou fanoušků. „Je to úžasný pocit, s takovou kulisou se hraje velmi dobře. Zájem lidí o tento sport roste, víc se jich dívá na zápasy i chodí na nábory,“ těšilo Michálka.

Náboj derby dodalo střetnutí bývalých spoluhráčů, protože Sígrs zakládali někdejší hráči Alligators. „Naše zápasy jsou vždycky vyhecované, jde o srdcovou záležitost. Je super hrát proti Aligátorům. Přesně takhle to má vypadat a jsem rád, že máme takový americký fotbal v Brně,“ liboval si Ondrášek.

Obě brněnská mužstva si účastí ve finále zajistila pro příští rok postup do první divize. „V lize to bude teprve prdel, všichni pražští kamarádi z reprezentace se těší, až mě budou nahánět,“ smál se quarterback.

Pohled kouče„Byl to nádherný zápas, pro mě poslední jako trenéra seniorského týmu a strašně jsem si ho užil. Teď mě čeká jiná příjemná životní fáze, za chvíli se mi narodí dcerka a chci se jí věnovat. Měli jsme kompletně novou obranu a naštěstí nám zahrály speciální týmy, což rozhodlo. A nejdůležitější bylo, že kluci chtěli víc vyhrát, což je jazýček na vahách.“
Jan Raspopčev, hlavní trenér Alligators Brno