Největší problém představuje pro brněnského kouče odchod reprezentačních hráček, které přestoupily do konkurenčního Handicapu Brno, který v minulé sezoně hrál play out. Kádr opustily křídelnice Beáta Adamcová, rozehrávačka Kateřina Sedláková a pivotka Pavla Švrdlíková. „Odchody jsou nepříjemné. Když chtějí hráčky přestoupit jinam, jsem toho názoru, že si mají vybrat silnější tým. Možná jen chtěly jinam, ale neopouštět Brno," přemítá Svoboda.

Kariéru ukončila také jedenatřicetiletá křídelnice Veronika Vlková. „Bude se vdávat a plánuje rodinu," vysvětluje Svoboda. Klub se navíc rozloučil s americkou pivotkou Lenitou Sanfordovou kvůli neuspokojivým výkonům.

Valosun ale před nadcházející sezonou posiluje na všech postech. Do týmu přicházejí z VŠ Praha pivotka Andrea Sládková a křídelnice Monika Satoranská, sestřenice českého basketbalisty Tomáše Satoranského, který hraje americkou NBA. Kádr rozšířila také křídelní hráčka Karolína Jandová ze Sokolu Nusle. Klub angažoval i zahraniční basketbalistky, litevskou reprezentační univerzálku Marinu Solopovovou a rumunskou pivotku Adinu Stoedinovou. „Na hodnocení posil je čas, trénujeme teprve týden. Basketbalistky ze zahraničí se k týmu připojí až v září. Zatím jednáme i s dalšími případnými posilami, stojíme o zkušenou pivotku, chybí nám vysoká hráčka," upřesňuje kouč.

Basketbalistky začaly v pondělí trénovat v Králově Poli. „Pracujeme na fyzičce, do haly se přesuneme příští týden. Cvičit budeme hlavně souhru, jelikož budujeme nový tým. Hráčky se budou ze začátku na hřišti hledat, přece jen se soupiska hodně změnila," tvrdí Svoboda.

Valosun nestačil na konci března ve čtvrtfinále nejvyšší soutěže na Trutnov, kterému podlehl 1:3 na zápasy. I přes změny jsou jeho ambice stále vysoké. „Chceme hrát o medaile," velí kouč. První přípravný duel sehraje klub 3. září proti Nymburku, stejný soupeř jej čeká také o osmnáct dní později v předehrávce prvního ligového kola.

Brněnský tým by se rád kvalifikoval i do tradičního EuroCupu, v předkole se utká 10. října s německým Kelternem. „Soupeř hodně posiluje, zápas nebude jednoduchý," dodává trenér Valosunu.

PATRIK EL-TALABÁNI