Riskantní trať vyzkoušela na konci srpna jako úplně první česká závodnice také brněnská motocyklistka Veronika Hankocyová, která se svým Kawasaki ER6S skončila při závodě Manx Grand Prix desátá v kategorii nováčků a devatenáctá v kategorii lehkých vah.

Totální vyčerpání

Ke všemu navíc získala cenu pro nejlepší ženskou závodnici. „Je to pro mě největší úspěch kariéry. Nic většího než závody na Manu pro mě nejsou. Nemohla jsem v cíli uvěřit, že se mi to povedlo. Dokonce jsem se tam s některými lidmi hádala, že není možné, abych dojela na tak dobré pozici,“ usmívá se třiatřicetiletá brněnská jezdkyně.

Hankocyová totiž v obou závodech získala takzvanou repliku, ocenění, které dostane každý závodník, jenž dojede do cíle ve výsledném čase pouze o deset procent horším než vítěz. Nečekaný výkon brněnskou jezdkyni vyčerpal. „Když jsem v cíli slezla z motorky, nemohla jsem chvíli chodit. Úplně mě to vyčerpalo, za což může i ta křeč ze začátku, kdy se člověk intenzivně koncentruje,“ podotýká Hankocyová.

Záruba triumfoval na Masarykově okruhu a slaví titul
Záruba triumfoval na Masarykově okruhu a slaví titul

Na ostrov v blízkosti Velké Británie přitom vyrazila bez praktických znalostí okruhu. „Učila jsem se, jak vypadá, hlavně díky hře na xboxu. Aspoň orientačně jsem věděla, jak vypadají zatáčky. Výhodu mají lidé, kteří tam bydli. Sebelepší simulace vás na praxi dodatečně nepřipraví, realita je vždy odlišná a musíte si zvyknout.“ podotýká Hankocyová.

Myšlenky na riziko spojené se startem v závodě si nepřipouštěla. „Podle mě má každý napsaný svůj osud tam nahoře. Mou výhodou je, že nemám v zádech velké sponzory, takže tlak si dělám na sebe nanejvýš tak sama, nevytváří ho někdo jiný,“ uvádí brněnská závodnice a doplňuje: „Paradoxně jsem nejklidnější tehdy, když všichni ostatní jsou vystresovaní. Moje okolí z toho bylo nervózní, takže já jsem byla v pohodě.“

V závodě se mohla opřít o podporu svého přítele Michala Dokoupila, který má zkušenosti z kultovního závodu na Manu Tourist Trophy. „Dělal mi mechanika a taky se musel učit některé věci nově. I v tomto směru to pro nás nebylo jednoduché,“ uvádí Hankocyová.

Jezdí v Irsku

V posledních letech se brněnská jezdkyně věnuje závodění v irském šampionátu road racingu. „Bohužel v Česku naše národní asociace nefunguje, jak by měla a nějaký pořádný závodní seriál ani nemáme. Proto jsem se rozhodla začít soutěžit v Irsku,“ říká.

Myšlenkami se ovšem stále vrací především na Man, který ji učaroval a který představuje její cíl do budoucna. Před sebou má totiž metu v podobě královského závodu Tourist Trophy. „Je to můj sen.

Kdo jednou zkusí Man, chce se tam vrátit. Porovnávala jsem své časy s letošními výkony závodníků Tourist Trophy a sice bych byla vzadu, ale neskončila bych poslední. V příštím roce to ještě zkusit nechci, ale potom někdy snad ano,“ uzavírá Hankocyová.