Kamionové městečko, které vyrostlo za boxy, je dokonalé pestrobarevné bludiště. Zorientovat se na rozlehlé ploše zabere desítky minut. „Ještě nikdy jsem se nikde neztratil. Stačí mi vědět, kde mám box a kde týmové zázemí," usmívá se brněnský závodník třídy Moto3 Karel Hanika.

Své dva páteční tréninky už má za sebou. Jako nováček mistrovství světa jezdí na trati nedaleko Florencie poprvé. „Je docela specifická. Na většině okruhů nejdřív jedete buď do kopce nebo z kopce a potom se obráceně vracíte. Tady se zatáčky neustále střídají, každá je jedinečná a složitá," vysvětluje sedmnáctiletý mladíček.

Na startu druhého tréninku Moto3 svítí sluníčko, v závěru skrápí asfalt mírný deštík. „Počasí je tady zrádné. Mění se hodně rychle. Teď sem vítr přivál jeden mrak a ten stál dvě kola v jedné zatáčce. Pršelo jenom tam a nikde jinde," popisuje Hanikův krajan a soupeř ve stejné kubatuře Jakub Kornfeil.

Při tréninku je znát, že jezdci nejedou úplně naplno. Nemají důvod riskovat, k bodům jim může pomoct až sobotní kvalifikace. Zatímco Hanika se seznamuje se samotnou tratí, Kornfeil víc přemýšlí nad nastavením motorky. Ve druhém tréninku zajíždí až dvacátý čas. „Šetřil jsem gumy a na vítěze jsem neztratil ani sekundu, jsem spokojený," hodnotí rodák z Rohatce u Hodonína.

Tréninky sledovaly takřka prázdné tribuny. To ale vůbec nevadí moderátorovi, který typickou italskou intonací pro diváky komentuje tréninky. A když k němu na krátký rozhovor přijde italská legenda Valentino Rossi, fanoušci bouří.

Zatímco na trati zrovna míří Karel Abraham v královské třídě MotoGP za sedmnáctým místem v tréninku, ve své kategorii dvaadvacátý Hanika popisuje, co se zrovna děje s jeho motorkou. „Servismani ji kompletně rozebírají. Od letoška ale bohužel nesmí sahat do motoru." Kousek od něj zrovna mechanici neustále túrují jednu z motorek. „Už mě ten zvuk docela štve," směje se student brněnského gymnázia Matyáše Lercha.

DAVID NEKVINDA