Třicetiletá Vacenovská získala jistotu svého druhého startu na olympijských hrách minulý čtvrtek. Do Ria se kvalifikovala na základě umístění v redukovaném světovém žebříčku. "Byla jsem strašně ráda, protože jsem si splnila další cíl, který jsem si stanovila po Londýně," řekla Vacenovská.

Na základě pořadí dvouhry mezinárodní federace ITTF postoupilo na olympiádu dvaadvacet hráček a Vacenovská uspěla jako předposlední. "Napínavé to bylo hodně. Věděla jsem, že jsem na hraně, ale nekalkulovala jsem dopředu, jak to dopadne. Čekala jsem s napětím, až to přijde černé na bílém, a musím říct, že to bylo i únavné," uvedla.

Sotva se 5. května probudila, hned zjišťovala, jak na tom v žebříčku je. "A když jsem viděla, že to je dobrý, tak jsem měla velkou radost. Ale šampaňské jsem ráno neotvírala, šla jsem normálně v Linci na trénink, protože se připravujeme na finále rakouské ligy," řekla. Až večer si s rakouskými spoluhráčkami přiťukla na oslavu pivem.

Pro Vacenovskou je start na akci společné pro různé sportovce vždy svátkem. Nadšená byla z olympiády v Londýně, ale stejně si užila Evropské hry v Baku nebo univerziádu. "Jsem naprostý fanatik těchto akcí. Mám ráda, když vidím ostatní sportovce a můžu fandit. Je to zpestření a velký zážitek," řekla hodonínská rodačka.

V Londýně si padly do oka s tenistkou Lucií Šafářovou. S loňskou finalistkou Roland Garros jsou od té doby kamarádky a byly spolu i na dovolené. "Děláme si srandu, že budeme mít čtyřleté výročí," řekla Vacenovská, fanynka tenisu, který ráda sleduje. "Teď se těším dvojnásobně do Ria, protože budeme obě v jednom turnaji."

Ještě před olympiádou absolvuje finále rakouské ligy. Po třinácti letech pak v Linci skončí. "Proto bych se chtěla loučit titulem," řekla Vacenovská, která pomohla klubu dvakrát vyhrát Ligu mistrů. "Prožila jsem tam krásné roky, ale je čas na změnu. Chtěli mě udržet, ale jeden cyklus končí a už cítím, že si potřebuju odpočinout."

Přestěhuje se na severní Moravu, aby mohla trénovat v národních centrech v Ostravě a v Havířově. Po olympiádě bude létat na druhou francouzskou ligu k Paříži. "Pořád budu trénovat a hrát také za reprezentaci, ale už se budu snažit orientovat na druhou půlku života. Volný čas vyplním hledáním práce po kariéře," prozradila.

Někdejší čtvrtfinalistka mistrovství světa je jednou ze čtyř ambasadorů tuzemského projektu Všichni za stůl, který má za cíl přilákat děti k ping-pongu. "Je to skvělý nápad a jsem nadšená, jak se děti dokážou pro stolní tenis nadchnout," řekla Vacenovská a doufá, že školáci přesvědčí rodiče, přihlásí se do klubu a začnou hrát.

Právě v Riu může Vacenovská pro propagaci stolního tenisu udělat nejvíc. Ziskem jakékoli medaile by se stala vzorem pro mnohé mladé nadšence. "To by by bylo fajn, budu se o to pokoušet, ale slíbit to nemůžu," řekla v minulosti finalistka turnaje Světového okruhu v Brémách a účastnice 3. kola londýnské olympiády.