Na modré planši v Olympijském parku vydržel český mladík s běloruskými kořeny šermovat vyrovnanou partii s favoritem jen do stavu 3:3, pak už zaostával.

„Olympiáda je jiná liga. Nemyslím soupeři. I jak on šermoval, jsem byl schopný ho porazit, ale prostě to bylo jiný. Nikdy jsem to nezažil, bylo to pro mě něco nového, nevěděl jsem, jak se s tím poperu, ale nevyšlo to," řekl brněnský rodák.

Zelené světlo v jeho masce, označující zásah, se rozsvítilo jen osmkrát a za necelou čtvrthodinu jeho olympijské vystoupení skončilo. Podal soupeři ruku a z bouřlivé scény, v které ještě bojoval domácí borec, zmizel s taškou směrem k šatnám.

Mnozí po své olympijském vystoupení říkají, že si svůj výkon užili. Choupenitch takový pocit neměl. „Dá se to užít, když vám to vyjde. Když jste na vlně a třeba už máte jistou medaili, ale začátek turnaje je v křeči a on to zvládl lépe," řekl. „Ty diváci tam dělají neskutečný bugr, ale že bych si to užil a měl z toho radost, to ne."

Když šermoval, na soupeřově masce viděl vyobrazenou egyptskou vlajku. On českou na té své neměl. „Kdo chce, ten to má. Některé federace to mají povinné, my máme státní znaky," řekl a ukázal českého lva na svém boku. Jinou výzdobu než vlajku šermíři na masce mít nesmějí. „Že bych si tam udělal Spidermana, to ne," usmál se.

Olympijský turnaj označil za velkou zkušenost a nesrovnatelně náročnější turnaj. „Teď už to můžu říct: Je to teda kurňa jiný," ulevil si Choupenitch. „Jsem teď smutnej, štve mě to, ale prožívám i úlevu, že skončila sezona a můžu si odpočinout."

Jeho souboj netrval dlouho, ale cesta k němu byla jako u každého vrcholového sportovce náročná. „Nevím, jestli si to lidi dokážou představit, ale je fakt brutální, když příprava vrcholí. Trénujete, jíte, spíte a v podstatě neděláte nic jiného."

Nyní se těší, až pojede na dovolenou a na šerm na nějakou dobu zapomene. Odloží fleret na dva tři týdny a pak se pustí znovu do práce. „Protože věřím, že na to mám a mám na to jednou být dobrej. Pořád jsem mladej a určitě se možná ještě na olympiádu podívám," řekl Choupenitch.