Olympijské parky pod záštitou Českého olympijského výboru získaly pozitivní ohlasy u mezinárodního výboru. „Olympijský park je něco, co chce napodobit každý po celém světě. Přicházíme s novým konceptem, který má projekt přenést do světa. Je to nová značka – Olympijský festival,“ sdělil zástupce Mezinárodního olympijského výboru James MacLeod na shromáždění v Praze, kde došlo k prezentaci festivalů.

Před necelými čtyřmi lety vyrostl první park v Praze na Letné, kam v době zimních her v Soči zavítalo 400 tisíc návštěvníků. Do Rio-parků, které se u příležitosti letních her v srpnu 2016 uskutečnily na Lipně, v Ostravě, Pardubicích a Plzni, přišel milion fanoušků. „Mezinárodní olympijský výbor se inspiroval naším projektem a v jednotlivých evropských zemích ho do života uvádí jako Olympijský festival. Jsme rádi, že už pro hry v Pchjongčchangu bude Česká republika jeho součást,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Vizualizace plánovaného olympijského parku v Brně.
Největší v zemi. Olympijský park na brněnském výstavišti vyjde na 15 milionů

Místa festivalu
Olympijský festival v Brně se uskuteční v pavilonu Z Výstaviště Brno a jeho okolí. V Ostravě se centrem stane Ostravar Arena. Program nabídnou i čtyři horská střediska: Bílá, Mosty u Jablunkova, Karlov pod Pradědem a Kopřivná pod Pradědem.

Festival se má v únoru uskutečnit také ve Francii, Itálii a Slovinsku. V Brně i Ostravě už finalizují přípravy, ladí se detaily programu a pořadatelé nabírají dobrovolníky. „Mám radost, že se myšlenka olympijských parků ujala i v dalších evropských zemích. Díky novému konceptu Olympijského festivalu si můžeme užít největší sportovní událost příštího roku i v Brně,“ uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

Množství akcí v pavilonu Z v únoru dominují například otevřené tréninky extraligových hokejistů Komety Brno nebo několik metrů široké tratě pro běžecké lyžování.

Chybět nebude tým servismanů, kteří správně namažou lyže. Na biatlonové střelnici si zájemci vyzkouší střelbu z laserových malorážek. Program doplňují také kurzy krasobruslení nebo exhibice short tracku.

Z netradičních sportů mohou návštěvníci otestovat kiting, ledolezectví, saně, skialpinismus či sněžnice.

Vizualizace Olympijského parku v Ostravě pro zimu 2018
Olympijské parky 2018. Stejná grafická podoba a úzká spolupráce se svazy