Ve stíhacích závodech biatlonistů medailisté Veronika Vítková a Michal Krčmář své skvělé výkony nezopakovali. Lépe se vedlo Vítkové, která si doběhla pro sedmé místo. O další bronz ji připravila poslední střelecká položka, na níž dvakrát chybovala. „Můžu být však spokojená. Je to umístění do desítky," řekla devětadvacetiletá závodnice.

Vítkové od první minuty závodu fandili před obrazovkami i lidé na brněnském výstavišti. Při střelbě Veroniky Vítkové se halou ozývají hlasité výkřiky. „Zrovna jsme přišly a fandily jsme. Je to škoda, sedmé místo je ale krásné,“ míní Jindra Smočková, která se na biatlon přišla podívat s kamarádkou.

Fanoušci před velkoplošnou obrazovkou drželi později pěsti i Krčmářovi. Po první střelbě, na které udělal dvě chyby, se ale jeho naděje rozplynuly. Několik fanoušků dokonce přešlo k vedlejšímu hokejovému hřišti, kde sváděli souboj desetiletí hokejisté brněnské Komety a brněnského Warrior. „Bimbo (Michal Krčmář – pozn. red.) flegmatik určitě není, emoce dává hodně najevo, což jsme viděli i po jeho dojemném stříbru. První položka mu neudělala dobře,“ mrzelo reprezentačního kolegu Ondřeje Hoška.

Krčmář nakonec dojel na třicátém místě, další český závodník Ondřej Moravec s osmi chybami na střelnici dokonce až na jednapadesátém místě. „Skvělý Michalův výkon z neděle se hned další den těžko obhajuje. Pak už se zkoušel do závodu vrátit, asi trochu riskoval, ale těžko hodnotit z mého pohledu na dálku. Prostě škoda, že to nevyšlo ani jednomu,“ soucítil s kolegy dvaadvacetiletý brněnský rodák Hošek.

Se synem Sebastienem se na biatlon na výstaviště přišel podívat i Robert Banga. „Chtěli jsme si ale hlavně vyzkoušet zimní sporty. Líbili se nám skoro všechny, zkusili jsme třeba curling, skoky na lyžích, hokej nebo snowboard. Malý si nejvíc užil určitě skoky na lyžích,“ popsal.

Na bezpečnost dohlíží každý den festivalu i desítky policistů. O víkendu nicméně nic zásadního hlídky řešit nemusely. „Ve dvou případech jsme přijali oznámení o vloupání do aut návštěvníků. Pomohli jsme s vyhledáním rodičů u několika ztracených dětí. V neposlední řadě jsme vysvětlili jednomu z návštěvníků, že do areálu se zbraní, byť legálně drženou, opravdu nemůže,“ popsala v pondělí policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Karel Jarůšek.
Olympijský festival: lidé se setkají s držitelem mistrovského titulu Jarůškem