Historie letních mládežnických olympiád se začala psát v roce 2003, obří akci pořádá každý rok některý z krajů České republiky. Střídá se vždy letní a zimní varianta. Jižní Morava se letního pořadatelství zhošťuje už podruhé, premiéru si odbyla v roce 2005. „Doufám, že po dvanácti letech ukážeme posun v organizaci. Tehdy byla naše hvězda později velmi úspěšná sportovní gymnastka Kristýna Pálešová a snad se někdo takový objeví i letos," vyhlížel Lucien Rozprým, předseda organizačního výboru.

Pálešová se zúčastnila dvou klasických olympiád a třeba právě ona může mladým nástupcům sloužit za vzor. „Z poslední mládežnické olympiády už po roce a půl vzešli účastníci her v Riu de Janeiro. Podobné příběhy představují velkou motivaci i pro ostatní," vysvětlil Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru.

Olympiáda dětí a mládeže 2017
Kdy a kde: 24.-29. června na 34 brněnských sportovištích
Soutěže: 22 sportovních odvětví + jedna umělecká soutěž (krátký film a video)
Kdo: 3700 závodníků ve věku 1316 let
Fun Park: po dobu her se v areálu olympijské vesnice v Kolejní ulici otevře areál s řadou zajímavých aktivit

Brněnské hry jsou specifické v tom, že nabídnou klasickou olympijskou vesnici, kde budou bydlet všichni účastníci pohromadě. Prostory pro ubytování poskytne areál Vysokého učení technického v brněnské Kolejní ulici. „I díky tomu si všichni budou připadat jako na opravdové olympiádě. Pro děti se většinou jedná o první příležitost, kdy reprezentují někoho jiného než svůj oddíl. Televize z akce připravuje víc než dvacet hodin živých přenosů, v tom je letošní ročník přelomový," vykládal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Výpravu Jihomoravského kraje tvoří 330 osob, z toho 273 sportovců. Vlajku na slavnostním zahájení ponese skifařská hvězda Miroslava Topinková-Knapková. Největší domácí naděje představují plavci, atleti, triatlonisté nebo sportovní gymnasté. „Znalost domácí tratě nahrává i našim cyklistům. Věřím, že hlavně v horských kolech to cinkne," přeje si vedoucí jihomoravské výpravy Kateřina Konečná.

Každý sport má své ambasadory, badminton zastupuje brněnský Adam Mendrek, který sehraje exhibici s Petrem Koukalem. „Na dětské olympiádě jsem neměl tu čest soutěžit, snad se dočkám té velké jako můj otec Tomasz," usmíval se jedenadvacetiletý český reprezentant Mendrek.

Svátek mladých sportovců od třinácti do šestnácti let startuje příští sobotu neveřejným slavnostním ceremoniálem na výstavišti. Od neděle do středy bude v Kolejní ulici otevřený Fun Park s doprovodným programem.