Kdo ví, až jednou zakončí kariéru v MotoGP, možná bude chytat zločince. „Hodně mě to táhne ke kriminalistice," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Závod MotoGP a dva dny potom státnice. To je slušný nápor. Pomohlo vám, že jste nervozitu ze školy mohl zahnat závoděním?

Když jsem se dozvěděl, že mám státnice tak brzo po závodu, byl jsem z nich hodně nervózní, ale posledních pár dnů už jsem se cítil paradoxně v pohodě. Nakonec mně to prospělo a nervozita se rozložila mezi závody a státnice. Jakmile jsem sedl na motorku, dokázal jsem se naplno soustředit na závody. Ale díky učení jsem neměl čas myslet na nic jiného ve volném čase.

Otevřel jste knížky i při závodech?

Učil jsem se při celém závodním víkendu. Většinou jsem začínal kolem páté odpoledne a minimálně do osmi se snažil učit. Knížky jsem měl s sebou i na amerických závodech.

A jste trémista?

Byl jsem spíš nervózní, že nervózní nejsem. (úsměv)

Jak jste si při státnicích vedl?

Kupodivu jsem všechno udělal za A (jedničky – pozn. red.), přitom při studiu jsem takové výsledky neměl. Ale hodně mi sedly otázky a taky komise byla příjemná.

Čeho jste se nejvíc obával?

Státnice byla složená ze dvou zkoušek a obhajoby. Nejtěžší mi přišlo správní právo hmotné, z toho jsem měl opravdu strach.

Musel jste si titul vydřít podobně jako závodění, nebo studium nebylo tak náročné?

V tom jsem úplně jako ostatní studenti. Jsou předměty, které mě bavily a klidně bych se jim věnoval hlouběji. Hodně mě to táhne ke kriminalistice a kriminologii, naopak třeba s právem Evropské unie jsem se docela trápil a samozřejmě to zároveň byl jeden z nejtěžších předmětů. S časem to se mnou bylo špatné hlavně proto, že nemám možnost svůj program škole nijak přizpůsobit. Ve škole se mi ale s termíny vždycky snažili vycházet vstříc.

Budete pokračovat ve studiu dál?

Nevím, jak to teď bude. Ale určitě bych chtěl jít dál na magisterské. Myslím, že to je teprve plnohodnotné vysokoškolské vzdělání.

V MotoGP jste docela ojedinělý případ, můžete si třeba s někým popovídat o studiu na vysoké škole?

Co vím, tak Roberto Rolfo, který jezdí Moto2, studoval literaturu na univerzitě v Turíně. Jinak o nikom nevím – tedy aspoň z těch aktivních jezdců. Myslím, že hodně kluků by na vysokou mělo, jsou hodně inteligentní. Ale jednoduše svůj život věnují naplno závodění.

Nežertují na váš účet ostatní jezdci, neříkají vám třeba: Právníku?

Vůbec si nevzpomenu, že by do mě někdo z nich někdy třeba i v dobrém rýpnul. Myslím, že to o mně moc lidí neví, s motorkami a závoděním to nesouvisí, nikde se tím nechlubím.