Do hlavního závodu zasáhnou i tři čeští jezdci Fabrizio Sigismondi, Adéla Neumannová a také Miss České republiky 1996 Petra Minářová. „Je to jediný takto kvalitní závod u nás. Proto se těším," podotkl Sigismondi, který se narodil v severoitalském Bergamu, ale pravidelně reprezentuje Českou republiku na mezinárodních závodech.

V hlavní velké rundě patří mezi hlavní favority Polka Zaneta Sowronska, Ital Tiozzo Leonardo nebo Polák Lukasz Wituchowski. V areá-lu u Soběšic se představí na šedesát koní z devíti zemí. Třeba Sigismondi bere dva. A rovnou nováčky. „Apropose šetřím, představím se s ním až na mistrovství republiky za měsíc. Místo něj pojedu s koňmi, kteří na takovém závodě ještě nestartovali. Je to výzva pro ně i pro mě," usmíval se Sigismondi.

Důležitou roli hraje pro brněnský závod fakt, že přilákal čtyři olympijské rozhodčí. Ti mohou udělovat kvalifikační body. „Na celém světě je pouze devatenáct takových rozhodčích. Jejich přítomnost přitahuje kvalitní konkurenci," uvedla ředitelka závodu Lenka Sekaninová.

Mezinárodní význam brněnské akce dokresluje třeba start australské závodnice Alexandry Burnsové. O start měli původně zájem také jezdci z Kolumbie a Bermud, ale na poslední chvíli účast odřekli. „Minulý týden se jich odhlásilo dost," přiznala Sekaninová.

Kvůli zdravotním trablům nepřijede ani obhájkyně posledních dvou prvenství v hlavním závodě Katarzyna Milczareková. V nejpočetněji obsazené malé rundě bude zajímavý duel mezi dvěma nejlepšími českými jezdci loňského roku, obhájcem titulu Sigismondim a vicemistryní Šárkou Charvátovou.

Brněnský závod je druhé zastavení letošního devítidílného Světového poháru. „Příští rok bude náš závod zařazen do kvalifikace na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro. Pokud se nám podaří udržet letošní počet čtyř olympijských rozhodčích, tak by měl být pro zahraniční jezdce start v Brně hodně atraktivní," dodala Sekaninová.