Podle Snítila, který hraje na pozici skipa, jde i tak o úspěch. „Loni jsme skončili sedmí, zlepšení vidíme. Navíc nás stihly i nějaké zdravotní problémy a máme nového člena týmu, se kterým se teprve sehráváme," vysvětlil lídr. Češi vyhráli pět z devíti základních zápasů, souboje se Skotskem a Itálií jim unikly doslova o centimetry. „V rozhodující hře se Skoty stál náš kámen asi jen o centimetr a půl dál od středu," postěžoval si Snítil. Celkově má ovšem ze hry dobrý pocit. „Hráli jsme, myslím, skvěle. Evropská špička je vyrovnaná, stát se mohlo cokoliv," podotkl.

Páté místo navíc znamená postup na březnové mistrovství světa. „Stále ladíme formu, minule jsme se dostali mezi nejlepší šestku, teď chceme ještě výš. Víme, že je to hodně ambiciózní," uvedl Snítil. K největším favoritům na světovém šampionátu patří Kanada, podceňovat se podle něj nemůžou ani zlepšující se východoasijské ze­mě.

Curleři z brněnského klubu mají ve svých řadách nově mladého Lukáše Klímu, se kterým jsou domluvení na spolupráci až do příští olympiády. „Patří k nastupující generaci, přinesl do našeho curlingu svěží vítr. Až půjdeme do důchodu, třeba si postaví vlastní tým," poznamenal vesele Snítil. Na současné soupisce je doplňují ještě Jindřich Kitzberger, Martin Snítil a Samuel Mokřiš.

Švýcarsko pořádalo evropské mistrovství už podruhé a podle Snítila to šlo poznat. „Organizaci zvládli velmi dobře, švýcarští fanoušci mají curling v krvi a halu vždy skoro úplně zaplnili. Atmosféra nás potěšila," řekl.

Z České republiky přijelo podpořit hráče reprezentace jen několik lidí. „U nás nemá curling takovou fanouškovskou základnu. Jediná pořádná hala je v Praze a tam také bydlíme a trénujeme. Brněnský klub reprezentujeme symbolicky, jeho znak ale nosíme hrdě," uzavřel Snítil.

ONDŘEJ PLEVÁK