Už v neděli odletíte s první skupinou české výpravy do Brazílie. Máte cestovní horečku?
Nemám, ještě jsem ani nezačala balit, pořád si říkám, že mám dost času. Spíš na poslední chvíli zařizuju spoustu věcí, které mají být dávno hotové a najednou začínají postupně vyplouvat na povrch. (smích)

Stalo se vám někdy, že jste si na vrcholnou akci zapomněla vzít něco důležitého?
Na mistrovství světa jsem si zapomněla zabalit plavecké brýle i plavky. Člověk má ty věci pořád na očích a myslí si, že jsou třeba v batohu, a sice v batohu jsou, ale úplně jiném.

V Brazílii prožijete už čtvrté olympijské hry. Pociťujete menší stres, když víte, co vás čeká?
Stoprocentně, ani nervózní už nejsem jako kdysi. Třeba při olympijské kvalifikaci v Setúbalu jsem byla vnitřně klidná, přestože šlo o tak důležitý závod. Byla jsem jen dojatá a šťastná, že můžu závodit. Dřív jsem spoustu věcí nevnímala, teď si všechno užiju daleko víc.

Jak budete trávit volné chvíle?
Půjdu se podívat na různé sporty. Chci vidět závody horských kol, pětiboj, a protože letíme jako první, možná stihnu i naše kajakáře. Výběr sportů je obrovský, takže o zajímavý program nebude nouze.

V Riu se potkáte s řadou českých sportovců. Na koho se těšíte?
Hlavně na sportovce z jiných disciplín, které pravidelně nevídám. Plavce potkávám celý rok, ostatní jen minimálně. Znám několik atletů a moc se těším taky na Petra Koukala.

Jedete na první olympiádu od narození dcery. Už dřív jste uvedla, že když vidí olympijské kruhy, chápe, o co jde. Jak vše aktuálně vnímá?
Zrovna ve čtvrtek mi řekla, že pojede na olympiádu do Ria. Tak jsem jí vysvětlila, že pojede, až bude velká a musí hodně trénovat, aby byla nejlepší. Na to mi odpověděla, že bude, což mě pobavilo. (úsměv)

Zažily jste už s dcerou delší odloučení?
V únoru jsem byla na soustředění v Thajsku, takže jsme se neviděly tři týdny. Myslím, že to zvládne bez problému. Až přijedu, bude se mnou chtít trávit o to víc času, ale věřím, že v tomto ohledu bude všechno v pořádku.

Nechala jste se slyšet, že po olympiádě chcete dalšího potomka, platí to stále?
Přesně tak, na tom se nic nezměnilo.

Jste známá tím, že ráda nakupujete. Jak se vám líbí kolekce olympijského oblečení pro český tým?
Zprvu mě překvapilo, jak je oblečení barevné. Představovala jsem si spíš něco v národních barvách, protože když se na nás diváci nebo soupeři podívají, nepoznají, jakou zemi reprezentujeme. Nejdůležitější je ale stejně pohodlí a funkčnost oblečení.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ