17. srpna 2007 to na české Grand prix zopakoval. Včera posledními dvěma koly smazal z první příčky Maďara Gábora Talmácsiho a do duhé půli kvalifikace může jít v klidu. „Jsem hodně spokojený, ale mohlo to být ještě lepší,“ připouští dvacetiletý Pražan, který tak zvýšil šanci na to, že po 41 letech v Brně konečně vyhraje český závodník.

V posledním kole mohl ubrat další desetinky ze svého času. „Ale vjeli mi tam dva borci a musel jsem při předjíždění volit jinou stopu. Škoda, ale pokud by to takhle pokračovalo dál, budu spokojený,“ usmíval se Česílko. Těší jej i to, že jej k nejlepším časům nikdo jiný nevyvezl. „Ty časy jsem si ujel sám a nebyl jsem schovaný ve větru,“ vysvětloval.

Dlouho ztrácel krátce za polovinou trati. Mezi druhým a třetím mezičasem. „To mi taky v týmu říkali. V posledních kolech jsem se ale i tam zlepšil a díky tomu jsem první,“ usmíval se Pešek, za nímž se seřadili jeho největší soupeři v seriálu MS: Talmácsi, Pasini a Faubel. Peškův bratr se ani nekvalifikoval.

„Každý kolem mě přelétl jako letadlo,“ popsal první pocity mezi elitou patnáctiletý Karel Pešek, jenž měl dopoledne problém s elektronikou své aprilie. Zajel tak jen tři kola. „Takže odpolední kvalifikace pro něj byla prakticky prvním tréninkem,“ podotkl otec Karel Pešek starší.

Kvalifikaci dvěstěpadesátek výrazně narušil déšť. „Po deseti minutách se už nedal čas zlepšovat,“ připustil i Karel Abraham, jenže je tak zatím sedmnáctý. První kvalifikaci vyhrál Španěl Alex Debon před Italem Doviziosem a lídrem seriálu, svým krajanem Lorenzem. Kvalifikace nejsledovanější třídy MotoGP je na programu až v sobotu, přesto se už včera postaral o velké překvapení Francouz Sylvain Guintoli, jenž si zapsal v kombinaci obou včerejších volných tréninků nejrychlejší čas.

„Kdyby to vydrželo až do závodu, bylo by to skvělé. Ale ostatní se ještě zlepší,“ podotkl muž, jenž porazil i dvojici nejlepších borců sezony: Australana Casey Stonera a Itala Valentina Rossiho.

O tom, jak vypadá situace ve městě a kolem Masarykova okruhu se dočtete zde.