Zadařilo se čtyřikrát. Do Maďarska pojedou Svoboda, Řehuřková, Jedlička a jihlavský Tomáš Fučík, který v polohovém závodě na sto metrů překonal český rekord.

Naopak znojemský Michal Rubáček se kraulařským a motýlkovým limitům jen přiblížil. Časy bude chtít vylepšit na víkendové Velké ceně Brna. „Dost mě to mrzelo. Cítil jsem se na to,“ hlásil smutný plavec po dvoustovce volným způsobem.

Podobně si vedl na motýlkářských tratích. Doplaval si sice pro první příčku na stovce, ale k potřebné metě scházelo osmnáct setin. Na dvoustovce bral za čas těsně nad dvě minuty stříbro za prvním Dominikem Bartošem z Ostravy.

Plavci brněnské Komety se před nabitým víkendem rozpůlili do dvou skupin. Martin Verner s Alenou Nývltovou odjeli změřit síly s elitou do Berlína. „Alena se dokonce dostala do finále znakařské stovky a doplavala si pro osmé místo. Martin po zranění potřeboval vyzkoušet formu na nějaké větší závody. Každopádně výkony v Berlíně – to byl grandiózní zážitek,“ komentoval brněnský trenér Zdeněk Tobiáš čtyři vylepšená světová maxima.

Ostatní plavci Komety pod dohledem kouče Josefa Nalezeného bojovali ve Znojmě.

„Jsme spokojeni tak napůl. Po Kopřivnici to byl teprve druhý letošní závod v krátkém bazénu. Rozzávodění ještě není dostatečné. Vyvrcholení vidím až v Brně,“ předpokládá Nalezený načasování formy až na nadcházející víkend.

„Osobákům se přiblížil jen Kuba Schwarz v polohovce,“ komentoval výkony svěřenců.

Kromě Vernera ve znojemském bazénu nestartovala ani dálková plavkyně Jana Pechanová, i když se chce prosadit také na krátkých tratích.

„Předtím byla nemocná a ještě se ecítila fit. Chce se v plné síle předvést v Brně,“ vysvětloval Nalezený její neúčast.

Poslední možnost na splnění časů pro evropský šampionát budou mít čeští plavci na brněnské Tesle.