České plavání je na ústupu. Jediná finálová účast pardubického borce Jiřího Jedličky hovoří za vše. Také plavcům KPSP Komety Brno nastaly skromnější časy. Do maďarského Debrecínu se probojovala jen Alena Nývltová, která se už během brněnské Velké ceny dostala do dlouho hledané pohody.

„Říkala, že jsou to takové její novodobé osobáky,“ tlumočí její spokojenost se současnými výkony mluvčí Komety a reprezentační masér Ladislav Vencálek. Nývltová se letos v krátkém bazénu přiblížila ke svým maximům, která zaplavala ještě jako nadějná talentka před deseti lety.

Znakařka, která přišla do brněnského bazénu před dvěma lety z Jihlavy, startovala v Debrecínu na padesátce a stovce. Do šestnáctičlenného semifinále se na kratší trati probojovala i se štěstím. V bazéně jí semifinále uteklo o dvě setiny sekundy, ale jedna ze závodnic se z něj odhlásila. A její místo brala první náhradnice Nývltová. Pak ale nezopakovala skvělý čas z rozplaveb a skončila šestnáctá.

„Přesto je velmi spokojená. Znovu má do plavání chuť. Našla si opět cestu a ještě může něco dokázat,“ tvrdí Vencálek, který s reprezentací v roli maséra absolvoval další velký podnik. „Maďaři šampionát nachystali bezvadně. Spali jsme hned vedle bazénu. Chodili jsme na jídlo do studentského kampusu, kde jsme se potkávali se všemi velkými jmény plaveckého světa. Byla tam perfektní atmosféra,“ pochvaluje si.

Podobně mluví také o českém výběru. „Po dlouhé době jsme byli jedna parta. Reprezentanti se chodili vzájemně povzbuzovat,“ líčí. I přesto uznává, že Kometa už reprezentaci netáhne. „Musíme se nad tím zamyslet.“