Nejzkušenější reprezentant z řad brněnského oddílu byl Martin Verner. V létě ale řešil i jiné starosti. Narodil se mu totiž syn. „Plavání šlo trochu stranou," přiznal. „Žádné excelentní výsledky jsem nezískal," zhodnotil. „Martin nebyl před Evropu ani na soustředění. To se na něm podepsalo," souhlasil Tobiáš.

Čtyřiatřicetiletý Brňan ale plní v reprezentaci i jinou roli. „Už má své odplaváno. Je tam, aby podržel mladé," popsal Tobiáš jeho další úlohu. Paradoxně zaplaval svůj nejlepší závod v závěrečné štafetě, ačkoli šlo už o sedmý start na šampionátu.

Vedle Vernera se v dlouhém berlínském bazénu představilo dalších pět plavců z Komety. „Limity byly letos kvůli vzdálenosti Berlína hodně nízko. Poslali jsme mladé sbírat starty na vrcholné akci. Skončila silná generace Květoslava Svobody a spol. a někdo je musí nahradit," zdůvodnil Tobiáš početnou nominaci.

Nejlépe se z brněnské plavecké ekipy předvedl David Kunčar. Maxima dosáhl na trati 200 metrů znak, kde obsadil šestadvacáté místo. „S jeho výkony jsem maximálně spokojený. Zlepšil si osobáky. Jeho umístění odpovídá tomu, na co v současnosti má," pochválil Tobiáš svého svěřence.

I matador Verner měl pro mladého kolegu z oddílu jen slova chvály. „Má výborně našlápnuto. Plaval moc dobře a je to určitě naděje do budoucnosti," řekl o svém možném nástupci český rekordman.

Někteří zkombinovali svůj start v bazénu i s účastí na dálkových tratích, které byly také součástí berlínského mistrovství. To je případ Jána Kútnika a Barbory Pickové. „Oba moc nevěděli, čemu dát přednost. Příprava se mydlila dohromady, a to je špatně," popsal Tobiáš. „Závody na kanále je hodně vyčerpaly a v bazénu se pak ke svým osobním rekordům nepřiblížili," doplnil šéftrenér.

Posledními zástupkyněmi brněnského oddílu byly Eva Jordová a velmi mladá Edita Chrápavá, ročník narození 1999. Obě do Komety přišly teprve před prázdninami z jiných oddílů. „Edita neměla do Německa asi jezdit. Vrchol měla na mistrovství Evropy juniorů. Její čas ještě přijde," komentoval Tobiáš výkony benjamínka reprezentace.

Šéftrenér Komety nastínil i další problém, který brání některým plavcům předvést své nejlepší výsledky na vrcholných akcích. „Pro mladé je už těžké splnit limit. Forma se musí vyladit na červencové mistrovství republiky, kde končí možnost nominace. Udržet pak vysokou výkonnost dalších šest týdnů je velmi těžké," posteskl si.

Plavci Komety na mistrovství Evropy:

Martin Verner: 41. a 32. (50m a 100m vol. zp.), 31. (50m znak), 44. (50m motýlek)

David Kunčar: 43. a 40. (200m a 400m vol. zp.), 32. a 26. (50m a 200m znak)

Ján Kútnik: 47., 24. a 27. (400m, 800m a 1500m vol. zp.)

Barbora Picková: 19. a 24. (800m a 1500m vol. zp.)

Edita Chrápavá: 46. a 45. (50m a 100m prsa)

Eva Jordová: 31. a 43. (50m a 100m prsa)