Plavecké kluby po celé republice se snaží svým svěřencům alespoň částečně nahradit trénink v bazénu. Přes soutěže, výzvy nebo online přípravy na to jdou i jihomoravští plavci. „Sportovci po celé republice mají za úkol cvičit doma, ale většina z nich neví jak. Proto jsme se rozhodli sdílet na sociálních sítích každý den trénink, kam nám potom děti do komentářů píšou, jak jednotlivé cviky zvládly,“ říká trenér brněnské plavecké školy Krokodýl Petr Cvrček.

Imitace plavání

Cviky imitující pohyb ve vodě, kondiční trénink nebo každodenní výzvy. Přesně tak vypadá online příprava plavců z Krokodýla, kterou vymýšlí kluboví trenéři ve spolupráci s těmi kondičními. „Výkonnostně se pohyb ve vodě nahradit dá, horší je to se svaly, které při plavání pracují. Proto zapojujeme i vytrvalostní cviky, které imitují třeba čtyři sta metrů ve vodě. Děti je cvičí pět minut a zlepšují tak zároveň i svoji fyzičku,“ vysvětluje kouč.

Online tréninky:
SKP Kometa Brno, Krokodýl Brno, Plavecký klub Brno, Plavecký klub Kuřim, ASK Blansko

Brněnští plavci nejsou jediní, kteří se do online přípravy mohou zapojit. „Všechny tréninky jsou veřejně přístupné na našich webových stránkách, přidat se může kdokoliv. Z vlastní zkušenosti vím, že je těžké morálku udržet. Jakmile se na nebi objeví mráček, hned máte výmluvu, proč nejít běhat. Proto jsme se vydali cestou řízených příprav. Když vám někdo trénink vytvoří, jde to snadněji,“ povídá Cvrček o trénincích, které jsou dostupné na internetových stránkách www.plavanikrokodyl.cz.

Výzvou ostravských plavců se inspiroval další z brněnských klubů. Kometa vyhlásila pro všechny věkové skupiny soutěž, která probíhá ve třech kategoriích – v síle, obratnosti a vytrvalosti. Každý účastník si výkon změří a následně oboduje podle tabulky. „Myšlenka se mi líbí, ale u dětí se často setkávám s tím, že když jim necháte volnou ruku, tak neví, co dělat. Proto jim tréninky raději připravujeme,“ objasňuje trenér Krokodýlu.

Stejně jako Krokodýl, také trenéři z Blanska zavedli systém suché online přípravy. Svým svěřencům poskytli na internetových stránkách ukázky, jak má takový trénink vypadat. „Mladší závodníci by měli určitě posilovat jenom s vlastní vahou těla. Důležité je, aby se udrželi v kondici a svaly nevyšly ze cviku. Dřepy, angličáky, výskoky – všechny tyto cviky se počítají. Důležitá jsou také protahovací cvičení, která normálně absolvujeme po tréninku,“ popisuje vedoucí klubu Dagmar Kuncová.

Důležitou roli podle ní hrají při domácí přípravě mladších dětí také rodiče. „Poprosili jsme je, jestli by si s dětmi mohli pár minut denně zacvičit. Osobně si nedostatek pohybu nahrazuji procházkou v lese. Děti tam ale samy od sebe nepůjdou, proto je důležitá i motivace ze strany rodičů,“ dodává vedoucí blanenského klubu.

Osobní disciplína

Udržet v karanténě nastavenou morálku není výzva jen pro mladé sportovce. Své o tom ví znojemská plavkyně Veronika Kolníková. „Je to složitější situace. Když chodíte pravidelně na tréninky, je to jednodušší, protože vás motivují i ostatní plavci. Teď je ale na každém z nás, jak přípravu během karantény zvládne. Buď se chcete udržet v kondici, nebo se na ni vykašlete,“ líčí třicetiletá plavkyně.

Online tréninky nejsou to jediné, čím jihomoravští plavci svůj volný čas vyplňují. Sbírkou s názvem „Pomozme těm, kteří pomáhají“ Kometa podpoří zdravotníky, hasiče, dobrovolníky a všechny další, kteří bojují proti šíření koronaviru. Vybrané peníze poslouží k nákupu občerstvení, a kromě výše zmíněných tak pomohou i regionálním dodavatelům potravin. Podrobnější informace s číslem transparentního účtu najdete na www.kometaplavani.cz.

Eliška Nováková