Přesto plážové volejbalistky brněnského Sokola věří: dostaneme se příští rok na olympiádu. „Pokud budeme hrát přinejhorším tak jako loni, neměl by to být problém,“ svěřuje se pětadvacetiletá Brňanka Hana Klapalová.

Podle trenéra ale mohou obě hráčky Sokola hledět ještě výš. „Myslím si, že by se ve světě mohly letos pohybovat někde mezi desátým a patnáctým místem,“ tvrdí Milan Džavoronok. Klapalová s Petrovou vsadily všechno na jednu kartu: pláž. „Celou zimu jsme se připravovaly jen na beach, takže si věříme, že bychom mohly na Světové sérii uspět,“ tvrdí donedávna Ostravanka Tereza Petrová, jen o čtyři dny starší než její partnerka.

„Jsou vůbec první u nás, kdo se tak rozhodl,“ říká o nich Džavoronok. Dokonce ani nejúspěšnější český pár Ryšavá, Nováková se nikdy tolik nespecializoval. „Trénovaly jsme střídavě ve Slavkově v hale a tady v Brně v posilovně,“ vysvětluje Klapalová, podle níž si mohly Brňanky díky úspěchům v závěru loňské sezony dovolit i desetidenní soustředění v Itálii. „I to nám snad pomůže k olympijské kvalifikaci,“ doufá Petrová.

Do Pekingu 2008 se podívá dvacet čtyři nejlepších párů světa. Brňanky byly na začátku roku v redukovaném pořadí (z každé země mohou na OH jen dva nejlepší páry) jednadvacáté. „Teď jsme ale klesly, v Číně nám to nešlo. Abych pravdu řekla, až do olympiády bychom se tam nerady vracely,“ tvrdí Klapalová.

Špičkový český pár má teď před sebou další turnaje Světové série. „Jedeme zase do Asie. Bude to čtrnáctidenní zátah v Singapuru a Koreji,“ upozorňuje Petrová. A ten bude pro obě velmi důležitý. „Pokud tam uspějeme, udržíme se v hlavní soutěži, pokud ne, čeká nás zase kvalifikace,“ uzavírá Hana Klapalová, sestra ligového volejbalisty JMP Martina Klapala.