Hned první vyrazí do boje úplný nováček na evropské scéně – hokejoví Orli Znojmo si loni premiérově vybojovali účast v prestižní Lize mistrů. „Možná se víc nacestujeme, na druhou stranu diváci si přijdou na své, uvidí kvalitní mančafty a jde o obrovskou prestiž pro hokej ve Znojmě, ale i pro město, o reklamu do celé Evropy," liboval si zkušený útočník Peter Pucher, jehož tým se střetne v základní skupině F s německým Mnichovem a švýcarským Fribourgem-Gottéron.

Účast v základní skupině si oproti loňsku musí v basketbalovém EuroCupu vybojovat hráčky brněnského Valosunu, které kvůli velkému počtu účastníků a nižšímu koeficientu musejí do kvalifikace s německým celkem Stars Keltern. „Soupeř je trochu neznámá, ale vydatně posiluje a vypadá ambiciózně. Postoupit chceme za každou cenu," uvedl generální manažer Richard Foltýn, na jehož tým by čekali atraktivní soupeři Castors Braine z Belgie, španělská Girona a Uniao Sportiva, sídlící na Azorských ostrovech. „Byla by to ekonomicky náročná skupina," tušil Foltýn.

Po roční odmlce se do Evropy vracejí i na jaře stříbrní extraligoví brněnští volejbalisté. Zahrají si Pohár CEV, tedy druhý nejvyšší po Lize mistrů. „Účast zvedá kredit klubu, naši zahraniční hráči se rádi ukážou v Evropě," potvrdil manažer týmu Martin Gerža.

Královopolské volejbalistky se v Evropě představí rovněž, ale zatím netuší, zda na ně zbude místo v Poháru CEV, či až třetím nejvyšším Challenge Cupu. Až v lednu příštího roku zabojují v Europa Cupu brněnští extraligoví korfbalisté.

Jdou do Evropy
Orli Znojmo – hokejová Liga mistrů, začínají 23. srpna doma s Mnichovem
Valosun Brno – basketbalový EuroCup, musí do předkola s německým Kelternem v termínech 
6. a 13. října
Volejbal Brno – Pohár CEV, čeká na čtvrteční los
VKKP Brno – Pohár CEV nebo Challenge Cup, čeká na čtvrteční los
Draci Brno – baseballová Evropská liga, 11. a 12. července ještě odehrají poslední zápasy s Amsterdamem
KK Brno – korfbalový Europa Cup, začíná 12. ledna 2017

Valosun kvůli Azorům využije zkušenosti volejbalistů

Brno – Pořádná fuška stojí před basketbalovým Valosunem v letošním EuroCupu. A to nejen po sportovní, ale i organizační stránce. Pokud se klub dostane z kvalifikace do základní skupiny, narazí totiž i na celek Uniao Sportiva z dalekých Azorských ostrovů. „Už teď předběžně obvolávám letecké společnosti, abych si předem vyčíslil, na kolik nás cestování vyjde," řekl generální manažer Valosunu Richard Foltýn.

S letem na Azorské ostrovy mají nedávnou zkušenost i brněnští extraligoví volejbalisté, kteří výjezd podstoupili při své poslední účasti v Challenge Cupu. „Určitě požádám jejich manažera Martina Geržu o jeho zkušenosti. Pokud postoupíme, musíme výjezd zvládnout co nejekonomičtěji a za co nejkratší dobu. Pokud vím, volejbalistům to trvalo snad týden. I když los dopadl docela zajímavě, pro nás funkcionáře je to teď trochu oříšek," pousmál se Foltýn.

Nejdřív ovšem musí královopolský klub zdolat zákeřné předkolo, ve kterém narazí v termínech 6. a 13. října na německý Stars Keltern. Valosun je v tomto souboji nasazený klub. „Hrozilo nám, že se bude losovat bez nasazení a dostaneme silné francouzské a italské kluby. Naštěstí se nám podařilo dojednat nasazení a nejtěžším protivníkům jsem se vyhnuli," popsal manažer.

Klub po losu základních skupin také zavrhl možnost, že by se kvůli ekonomické náročnosti účasti už předem vzdal. „Propadly by nám všechny vložené peníze. Ze sportovního hlediska bude velká škoda, pokud se nám nepodaří postoupit, nechceme přijít o konfrontaci s dvěma euroligovými soupeři. Chceme to ve spolupráci se sponzory zvládnout. Otázka zní, jak co nejlépe zabezpečit rozpočet, ne zda vůbec postupovat," ujistil Foltýn.