Navíc když Turci vůbec nerespektovali policejní auto. Naopak. Na silnicích si dělali, co chtěli. A to doslova. Na tříproudové cestě to klidně šmikli zleva doprava jedním tahem, a že tam bylo plus minus půl metru místa, jim nevadilo. „Tohle jsem ještě nezažila, aby nám policie razila cestu,“ žasla královopolská rozehrávačka Gabriela Andělová. „Ale je fakt, že nás jízdy po Ankaře bavily,“ dodala.

Aby ne. Každý moment společně se spoluhráčkami hltaly ze sedačky autobusu. „A pořád se něco dělo,“ líčila Andělová.

Klaksony, gestikulující ruce. V Turecku na denním pořádku. Při tom všem je zarážející, že auta nebyla ani moc obouchaná. Místní jsou na tenhle styl jízdy zvyklí, kdy jednou rukou troubí, druhou strhávají volant, aby se vyhnuli kolizi a zároveň automaticky drží nohu na brzdovém pedálu.

Basketbalistky Králova Pole. Ilustrační foto
OBRAZEM: KP zvládlo tureckou misi. Ruce se třepaly, říká Andělová

Kdo ví, jak by s tímhle stylem uspěli v České republice. Asi by to nedopadlo dobře… „Ale aspoň mám zážitky. Tohle určitě budu doma vyprávět,“ usmívala se Andělová.

Královo Pole nakonec vyplenilo Ankaru, když si vyšláplo na místní Botas, zdolalo ho 80:75. Kromě výjezdu do Turecka si Brňanky v tomhle eurocupovém ročníku vyrazily i do polského Gorzówa a izraleské Ramly.

V minulé sezoně to byly pracovní výlety do italských Benátek, francouzského Nantes a maďarského Miškolce. Krásný život profesionálních basketbalistek, chce se říct. „Jenže z toho máme s prominutím prd,“ kabonila se brněnská rozehrávačka Veronika Remenárová. „Program je tak nahuštěný, že není moc šance se někam podívat,“ doplnila.

Program v Turecku vypadal následovně: v úterý večer se odjelo na hotel do Prahy, ve středu se letělo do Ankary s přestupem v Istanbulu a večer se stihl trénink. Ve čtvrtek dopoledne druhý trénink, odpoledne klidový režim a večer zápas. Včera ráno návrat. „Není to úplně jednoduché. Ale je fajn, že se aspoň podíváme do jiných krajin,“ utrousila Remenárová s úsměvem.

Poctivě si odškrtává místa, která v Evropě navštívila. „Ale když se mě někdo zeptá: Co jsi tam viděla? Odpovím, že letiště, hotel a halu,“ vyprávěla Remenárová.

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno - Utkání 23. kolo hokejové extraligy Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 28. listopadu 2019 v Liberci. Zleva brankář Brna Karel Vejmelka, Lukáš Krenželok z Liberce a Filip Pyrochta z Brna.
Zaťovič dal dva góly, jenže Kometu zmrazila branka od brusle

Podobné pocity má i Andělová. „Je to tak. Vlastně jezdíme jen na trase: letiště – hotel – hala – letiště. Cestování je opravdu dost. Když máme třeba dvouhodinovou mezeru, jsme tak unavené, že stejně raději odpočíváme. Takže z města nevidíme v podstatě nic,“ hlesla.

KP podpořil i český velvyslanec v Turecku

Na čtvrteční utkání basketbalistek Králova Pole v hlavním městě Turecka v Ankaře dorazil i český velvyslanec v této zemi Pavel Kafka. Vzal s sebou rodinu a fandil brněnskému celku, kterému se věnoval už od rána. Vymyslel prohlídku městem pro doprovod a po utkání s vítěznou příchutí pro KP dokonce pozval celý tým na menší recepci na svoji rezidenci, kde přichystal občerstvení a připravil si i řeč, ve které sdělil svoji hrdost na klub z Králova Pole, jenž zanechal v Ankaře stopu. Na závěr se ještě celý tým včetně realizačního týmu podepsal do pamětní listiny.

Zábrdovický most a okolí těsně před otevřením.
Hláška o přistání na Měsíci: otevření Zábrdovického mostu provází vtipy