Větší kvalita soupeřů, ale méně zápasů. Vodní pólisté brněnské Komety vstoupí o víkendu do nového ročníku nejvyšší domácí soutěže s rozporuplnými pocity. Na jednu stranu první liga přišla po odstoupení Přerova o nejslabší loňský celek, takže jihomoravské zástupce čekají kvalitnější souboje.

Na druhou stranu ale odehrají o dvě utkání méně. „Konkurence se zvýšila, ale zchudnul počet zápasů. Třeba vyzrálým Strakonicím to nevadí, ale pro naše mladé mužstvo jsou důležitá i utkání proti slabším soupeřům, kde se musíme naučit zvládat vítězné koncovky. Z našeho pohledu jasně platí: čím víc zápasů, tím lépe,“ vysvětlil brněnský brankář Tomáš Faukal.

V pětičlenné soutěži odehraje tedy Kometa turnajovým systémem pouze osm duelů. „Nedostatek soutěžních utkání je problém. Ale obecně systém, kdy se týmy sjedou na jedno místo a odehrají jeden až dva souboje, je dobře vymyšlený,“ doplnil Radek Jaška, trenér pátého celku loňské sezony.

V ní se nejvyšší mužská soutěž v Brně představila po patnácti letech. Kometa měla po základní části původně bojovat o udržení v baráži s Přerovem. Jeho odstoupení ale zajistilo Brňanům setrvání v první lize. Bojům o záchranu se chce letos Jaškův tým vyhnout.

„Náš cíl zní skončit nejhůře do čtvrtého místa a zahrát si play off. V takovém případě budu spokojený. Záleží ale na píli hráčů,“ uvedl kouč.

Za největšího soupeře Komety v boji o vyřazovací část považují hráči Olomouc. V sobotním úvodním duelu sezony ve Strakonicích s domácím výběrem naopak s body nepočítají. „Budou viset asi až příliš vysoko. Doufám, že proti favoritovi soutěže uhrajeme alespoň kvalitní výsledek,“ přál si Faukal.

Kometa se na domácím turnaji v Brně představí 14. dubna.

TERMÍNY BRNĚNSKÝCH ZÁPASŮ

datum (místo konání)

21. března (Strakonice)
Strakonice Kometa Brno
4. února (Hradec Králové)
Hradec Králové Kometa Brno
3. března (Praha)
Kometa Brno Strakonice
Slavia Praha Kometa Brno
31. března (Olomouc)
Olomouc Kometa Brno
Kometa Brno Hradec Králové
14. dubna (Brno)
Kometa Brno Olomouc
Kometa Brno Slavia Praha