Za prvé chtějí na druhém nejprestižnějším klubovém turnaji napravit reputaci českého korfbalu, když České Budějovice letos při elitním Europa Cupu zklamaly a obsadily poslední osmé místo. Za druhé čeká aktuálně vedoucí tým české extraligy pomyslná obhajoba bronzu z jeho poslední účasti v roce 2018. „Třetí jsme skončili už v roce 2013 a na podobné umístění chceme nyní navázat. Loni jsme si jako mistr zahráli Europa Cup a nebyli s ním vůbec spokojení,“ připomíná brněnský kouč Jakub Máša poslední představení v Evropě, kdy jeho svěřenci obsadili sedmou pozici.

Daniel Krenželok si poprvé v kariéře zahraje za jiný extraligový klub než jsou Vítkovice.
Z ligového dna do týmu pro play-off. Kometa má nejlepší fanoušky, říká Krenželok

Europa Shield

program Brna na turnaji:

- pátek, 17.00: Korfbal klub Brno – KS Defenders Korfball Wroclaw (Polsko)
- sobota, 9.45: Korfbal klub Brno – Kocaeli University Sport Club (Turecko)
- sobota, 15:00 Korfbal klub Brno – KV Adler Rauxel (Německo)
- neděle, dopoledne: semifinále (skupina 1-4, nebo 5-8)
- neděle, odpoledne: zápasy o konečné umístění

sestava Brna:
Eliška Zieglerová, Štěpánka Jonáková, Lenka Faltýnková, Vendula Jemelíková, Dominika Drábková, Sára Sahatciu, Barbora Dvořáková – Jiří Ziegler, Martin Skála, Ondřej Sládek, Ondřej Fridrich, Peter Bušík, Adam Lorenz, Michael Hák

Ve městě Bergisch Gladbach nedaleko Kolína nad Rýnem půjde o pátou účast jihomoravského klubu, který v minulém ročníku české soutěže obsadil stříbrnou příčku. „Doufáme, že na turnaji něco předvedeme. Měla by nám k tomu pomoci i relativně jednodušší skupina. Snad se v ní dostaneme mezi první dva celky a zahrajeme si tak o umístění mezi nejlepší čtyřkou,“ vyhlíží jeden z korfbalových vrcholů roku dlouholetá brněnská opora Eliška Zieglerová.

Europa Shield si zahraje osm družstev, které jsou rozdělené do dvou skupin. Na turnaji mají přitom „zákaz vstupu“ kluby z korfbalových velmocí Nizozemska a Belgie.

Korfbal klub v pátek klání zahájí s polskou Vratislaví, která se vedle národní ligy účastní i druhé nejvyšší české soutěže. V sobotu ho pak postupně čeká turecký tým z univerzity Kocaeli a skupinu zakončí s nejtěžším sokem, domácím celkem Adler Rauxel.

Brno 23.01.2020 - slavnostní otevření Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS JmK
Lezecká stěna i porod v bytě. Záchranáři otevřeli unikátní výcvikové středisko

V neděli si zahrají Brňané o umístění. „Wroclav je asi nejslabší tým turnaje. Turci jsou tvrdí, ale herně máme mít navrch. V těchto duelech se opřeme o holky, které jsou všechny v reprezentačních výběrech. S Němci si to patrně rozdáme o prvenství ve skupině. Naposled jsme se s nimi utkali v roce 2014 a smolně o dva koše prohráli. To už musí šlapat celý tým na sto procent,“ představuje Máša protivníky.

Ilustrační snímek.
Dva roky řádili na Brněnsku. Falešní kominíci podvedli minimálně osmdesát lidí

Cíl je jasný. „Jakoukoli medaili považuji za úspěch, finále by bylo krásné,“ zasní se brněnský stratég, jehož svěřenci naposled v neděli v extralize přehráli v regionálním derby Znojmo 21:18.