Jenže šéfové islandského celku Haukar, s nímž se ve čtvrtek utká Královo Pole, jednu položku na seznamu razantně odmítlo. O co šlo? Džus byl v pořádku, ale balená voda už ne. „Z kohoutku máme tu nejlepší na světě," zněla jasná odpověď.

Něco na tom je. Island je totiž země pitné vody, protože na každého obyvatele ostrovního státu připadá přes 674 000 metrů krychlových vody. Rozdíl oproti České republice je obrovský - jde pouze o 1500 metrů krychlových.

Brněnskou výpravu přivítaly na islandském letišti tma a déšť.
Šťastný zápisník z Islandu: manažer jako taxikář, viceprezident soupeře nasytil

A její kvalita? Opravdu nelze nic namítat. Vždyť i v kavárně není na místě, abyste prosili o vodu v láhvi. Stačí si totiž jen vzít skleničku a před barem u umyvadla si jí napustit, kolik jen potřebujete.

Zato v koupelně se jako návštěvníci z České republiky budete trochu ošívat. Má specifickou vůni, respektive smrdí. Podle shody brněnské výpravy je cítit sírou… Na Islandu asi nejde o žádné překvapení, ostatně ji vnímáte už jen při dýchání.

Při procházce městem Hafnarfjörður, které má téměř třicet tisíc obyvatel, totiž narazíte na lány černých lávových kamenů. A ty mnohdy musejí ustoupit novým domům…