Po letech v zámoří se vrací na angažmá do Evropy. Vybral si nováčka polské ligy z Kutna. „Je zde velmi mladý tým. Snad dostanu hodně minut na hřišti," zdůvodňuje nedávno pětadvacetiletý basketbalista.

Jak jste postup na mistrovství Evropy oslavili?

Nic velkého nebylo. Oslavili jsme to zlehka v autobuse už cestou z Maďarska. Hned po příjezdu jsme se rozjeli pryč. Hodně kluků spěchalo zpět do klubů.

V Maďarsku to byly ohromné nervy. Kdyby dal soupeř o koš víc, na Euro nejedete. Jak jste to vnímal?

Věděli jsme, jakým rozdílem můžeme prohrát. Nakonec jsme byli napjatí až do poslední sekundy. Naštěstí to vyšlo. Bojovali jsme celý zápas.

Atmosféra v hale byla pekelná.

Ze všech mých přípravných i kvalifikačních duelů byla v Maďarsku atmosféra nejlepší. Hala sice nebyla moc velká, diváci ji však zaplnili do posledního místa. Všichni fandili a udělali pořádný kotel. Bylo to super, i když nefandili nám.

Byl závěrečný zápas také nejtěžší?

Podobně náročný byl i úvod kvalifikace v Gruzii. Celý zápas byl vyrovnaný, akorát nám utekl konec a prohráli jsme.

V čem podle vás spočívala největší síla reprezentačního celku?

Podle mě vybral kouč Ronen Ginzburg ty správné hráče. Dobře jsme si sedli jako tým a hra nás bavila. To je vždycky důležité. Všichni se soustředili na stejný cíl. Týmový výkon představoval klíčový faktor úspěchu v kvalifikaci.

Jak vám vyhovuje koučování izraelského trenéra?

Jsem v české reprezentaci první rok a on mě nechal poměrně hodně hrát. Za to jsem mu vděčný.

Co na vaše výkony v kvalifikaci Ginzburg říkal?

Přímo po zápase v Maďarsku ke mně nic neměl. V jeho předešlých hodnoceních jsem však nějaké kladné ohlasy na mé výkony zaznamenal. Po posledním zápase na něm bylo vidět, jak je z postupu nadšený.

Mistrovství Evropy se původně mělo hrát příští rok na Ukrajině. Ta se ho kvůli politické situaci vzdala. Jaký na to máte názor?

Mně je vcelku jedno, jestli šampionát pořádá Ukrajina, nebo někdo jiný. Na tak prestižní akci pojedu kamkoli.

V národnímu týmu jste první rok. Musel jste jako nováček dát něco do společné kasy?

Ne, vůbec. V nároďáku se něco takového neřeší.

Proč jste si zvolil ke svému návratu do Evropy polskou ligu?

S agentem jsme se shodli, že pro první rok po návratu ze zámoří je polská štace v Kutnu dobrá volba. Je to ambiciózní tým, který letos postoupil do nejvyšší soutěže. Snad dostanu dost prostoru na hřišti, to je pro mě důležité. Navíc je polská liga kvalitní soutěž.

Jaké jsou vaše první dojmy z nového angažmá?

Přijel jsem teprve před dvěma dny. Z nového týmu mám dobrý pocit. Všichni hráči mají mezi třiadvaceti a sedmadvaceti lety, takže budeme moct předvádět rychlou agresivní hru. To mi vyhovuje.