„Nezachytili jsme nástup Ukrajiny v prvním poločase. Ve druhém jsme byli lepší, ale nevytvořili jsme si tlak, brzdily nás technické chyby," lituje odchovanec brněnského Dragonu Aleš Stejskal.

Šanci na záchranu už mají čeští ragbisté pouze teoretickou. Na jaře musejí porazit dva nejlepší týmy divize Německo a Moldavsko a doufat v souhru dalších výsledků. Místo těchto soupeřů je tak v příštích letech zřejmě čekají země jako Kypr, Řecko či Malta. „Pokusíme se za dva roky vrátit zpátky. Spadli jsme i v sedmičkách, takže sestup v patnáctkovém ragby jen dokumentuje, kam se náš sport ubírá. Trenér Kafka měl představu, ale narážel na českou zabedněnost," zlobí se hráč francouzského Maconu.

Reprezentační kouč Martin Kafka chtěl změnit termínovou listinu české extraligy a zajistit přípravná utkání, které týmu chyběly. „Jenže naše kluby nechtějí nic změnit, odmítají cokoliv nového. Nemůžeme ale dělat všechno stejně, když se model neosvědčil. Proto jdeme dolů," podotýká.

Jedenadvacetiletý Stejskal si ve Zlíně aspoň užíval podporu brněnských fanoušků, Dragon totiž na zápas vypravil autobus. „Hráči z Prahy nám po utkání říkali, že máme na Moravě lepší diváky. Opravdu jsem cítil, že máme šestnáctého hráče," směje se.

Před rokem zamířil jako amatér do anglického Gatesheadu, který v létě vyměnil za třetí nejvyšší francouzskou soutěž, kde od srpna hraje za AS Macon. „Ve Francii je úroveň ragby jiná, mám větší možnost vývoje," libuje si.

Zamlouvá se mu i změna prostředí. „Ve Francii se mi líbí víc než v Anglii, přijde mi bližší České republice. Je to tu domáčtější a lidé jsou milejší než v Anglii, zvykl jsem si rychle," dodává Stejskal.