“Jsem rád, že to konečně vyšlo. Snad to nebude naposledy,” smál se v cíli Martin Barták, který stál v této sezoně už třikrát na stupních vítězů, ale triumf v nejvyšší soutěži mu zatím chyběl. “Určitě mi pomohlo, že jsme v Předklášteří dost trénovali. Špička je hodně vyrovnaná a věděl jsem, že si nemůžu dovolit udělat chybu. Naštěstí se to povedlo. Mám tady obřák rád,” dodal průběžně druhý muž hodnocení Světového poháru. Nejlepší pětku navíc uzavřel další Čech Jan Borák, pro kterého je páté místo kariérním maximem v této disciplíně.

Barták získal také v sobotu třetí místo ve sprint super g, jenž se v rámci elitní travařské série jelo vůbec poprvé, a ve slalomu dojel pátý. Díky těmto výsledkům se třináctinásobný juniorský mistr světa přiblížil v celkovém pořadí světového poháru vedoucímu Hannesi Angererovi z Rakouska a vzdálil se třetímu Edoardo Frauovi z Itálie.

Takto fandí českým fotbalistům fanoušci v Brně.
OBRAZEM: Fotbaloví fanoušci vzali při čtvrtfinále Eura s Dánskem bary útokem

Český medailový účet otevřela v sobotním slalomu stříbrem Alena Veselá. "S prvním kolem jsem byla spokojená, vyšlo mi nejlépe, jak mohlo. Druhé kolo mi moc nesedlo, udělala jsem pár chyb a přesně vím, kde jsem ztratila svůj náskok. Samozřejmě, že mě mrzí ztráta vedení z prvního kola, ale jsem spokojená s druhým místem,“ popisuje závod rodačka z Olomouce.

Veselá figurovala po prvním kole dokonce na první pozici. Nakonec se musela sklonit před vedoucí závodnicí Světového poháru Nikolou Fričovou ze Slovenska. Mezi muži slalom ovládl Hannes Angerer z Rakouska.

Čtvrté pódiové umístění českého týmu zaznamenala Šárka Abrahamová, když se díky skvělému druhému kolu v obřím slalomu posunula na bronzový stupínek. “Jsem hodně spokojená. Předklášteří je těžké, ale obří slalomy mi letos jdou. Jsem ráda, že jsem to potvrdila i tady. Byl to opravdu těsný závod a chyby se tady neodpouští,” radovala se medailistka z posledního juniorského světového šampionátu ve Štítné nad Vláří.

V elitní pětce ji navíc doplnila teprve šestnáctiletá Sára Stloukalová, jež dokázala skvěle využít znalosti domácí sjezdovky. Vítězství si mezi ženami připsala Kristin Posch z Rakouska.

Líšeňští fotbalisté prohráli s pražskou Spartou 0:1. Lamine Fall (v bílém) stíhá sparťanského záložníka Filipa Součka.
Kučeru překvapil malý zájem klubů, pak měl za Líšeň na kopačce gól proti Spartě

“Letos byl v Předklášteří náročný program. Podařilo se nám zvládnout dvě těžké disciplíny v jeden den a všichni to zvládli skvěle. Už jen to musím hodnotit kladně. Je vidět, že jsme dobře fyzicky připraveni. Právě ta náročná sobota se opravdu vydařila italskému týmu, který se na nás trochu dotahuje v celkovém hodnocení národů, ale dnes jsme měli naštěstí svůj den i my a zase jsme v čele tabulky odskočily,” shrnul závodní víkend na jihu Moravy reprezentační trenér Daniel Mačát.

Ten také připomněl i vyrovnanost světové špičky směrem k domácímu mistrovství světa. “V oba dny to bylo o setinkách, a to mezi muži i ženami. V obou kategoriích je až deset adeptů na vítězství v každém závodě a tohle číslo se s blížícím šampionátem bude ještě rozšiřovat. Příští týden nás čeká Český pohár, kde se doufám sejde kompletní reprezentace a dalších 14 dní před SP v Cortině využije především k tréninku a přípravě snad přímo ve Štítné," zmínil Mačát.

Světový pohár pokračuje na přelomu července a srpna v italské Cortině, kde čeká závodníky obří slalom a klasické super G. Vrcholem sezony bude domácí světový šampionát ve Štítné nad Vláří.

ANNA HRBÁČKOVÁ