Z vrcholu českých historických tabulek ji vymazalo uplynulý víkend až silné sprinterské kvarteto s brněnským rodákem Janem Velebou, jeho svěřencem patřícím do oddílu VSK Univerzita Brno Dominikem Záleským, Zdeňkem Stromšíkem a Janem Jirkou.

Při mítinku World Relays v japonské Jokohamě zaběhli Češi o pět setin rychleji než jejich dávní předchůdci a stanovili nové národní maximum 38,77. „Šli jsme za tím. O rekord se pokouším už deset roků a teď jsem věřil, že ho uděláme. Sešla se silná čtyřka a navíc jsme měli dobrou formu,“ prohlásil ve dvaatřiceti letech nejzkušenější muž štafety Veleba.

Průlomový úspěch zaznamenal společně se svým o devět let mladším svěřencem Záleským. „Totální štěstí. Mé sny se staly skutečností. Díky chlapcům i všem fanouškům za podporu,“ napsal anglicky na svůj Instagram Záleský.

Jachtař Ondřej Teplý bojuje v Aténách o postup na olympijské hry v Tokiu.
Vrchol sezony nastává. Jachtař Teplý bojuje o místo na možná poslední olympiádě

Jeden z cílů pro letošní sezonu čtveřice splnila, ten další ji prozatím unikl. Češi skončili v Jokohamě dvanáctí, dvě příčky od pozice zajišťující postup na atletické mistrovství světa, které letos hostí katarské Dauhá. „Mrzelo mě to. Přece jen jsem o trošku starší ročník než ostatní kluci a takto na závěr kariéry se chci podívat na světový šampionát,“ prohlásil Veleba.

Pro vytoužený postup mezi smetánku dělá české kvarteto maximum. Před mítinkem v Jokohamě si Češi dopřáli soustředění na ostrovech Madeira a Tenerife. Přestože se potom postarali o historický zápis, oslavy odložili. „Extra jsme to neslavili, jen si symbolicky připili a celý večer si povídali. Sezona je před námi a víc to oslavíme až po jejím skončení,“ podotkl Veleba.

Další šanci ke splnění limitu pro Dauhá má se svými parťáky na začátku června při Memoriálu Josefa Odložila v Praze a o následné dva týdny později na Zlaté tretře v Ostravě. „Potom pojedeme i na zahraniční mítinky,“ uzavřel matador štafety.