Minulý rok v Brně naháněl limit na halové mistrovství světa, což se mu nepodařilo. Nyní má ten na evropský šampionát už splněný. Jaroslav Bába skočil před čtrnácti dny 230 centimetrů a před úterním jubilejním dvacátým ročníkem výškařského mítinku Brněnská laťka Alfa Helicopter oplývá výbornou formou. „Jarda je jednoznačný favorit, když vyhraje někdo jiný, bude to překvapení," hlásí ředitel brněnského podniku Ctibor Nezdařil.

Informace o závodě
- Kdy a kde: v úterý v nákupním centru Olympia, vstup zdarma
- Časový program: 15.00 start závodu žen, 17.00 vyhlášení ankety nejlepších atletů Jihomoravského kra­je, 18.00 start hlavního závodu mužů
- Hvězdy: Jaroslav Bába, Tihomir Ivanov, Michaela Hrubá

Brněnští fandové mají pádný důvod navštívit už ženský závod, který tomu mužskému od tří hodin odpoledne předchází. Představí se v něm totiž i šestnáctiletá Brňanka Michaela Hrubá. Po loňském vítězství zaznamenala druhá žena Olympijských her mládeže z čínského Nanjingu opět výkonnostní růst a na nedělní Beskydské laťce překonala po skoku přes 189 centimetrů halový dorostenecký rekord. „Má sice problémy s koleny, ale skáče výborně. Představí se i při evropském šampionátu v Praze," upřesňuje Nezdařil, který je zároveň její kouč.

Mítink má za sebou už slušnou historii dvaceti ročníků. „Ten letošní se ponese víc ve slavnostním duchu, bude i víc doprovodného programu," slibuje ředitel.

„Máme už zajetý rytmus. Ale nic extra jiného se při podobné akci vymyslet nedá," krčí rameny.

„Nemáme sice peníze na výškaře z top světové špičky, i tak jich má několik osobní rekord přes 230 centimetrů," doplňuje.

Největší ránu pořadatelé utrpěli ve ztrátě kyperského výškaře Kiriakose Ioannoua s osobním rekordem 235 centimetrů. „Bohužel se zranil a nejspíš nepřijede," objasňuje Nezdařil.

„Vedle Jardy Báby patří k favoritům určitě ještě Bulhar Tihomir Ivanov. Když někdo skočí 225 centimetrů, tak budu spokojený," líčí.

Hrubá má na začátku letošní halové sezony růstové problémy s koleny, dokonce se před čtrnácti dny odhlásila z dalšího jihomoravského výškařského mítinku Hustopečské skákání. To ji však nezastavilo a předvádí skvělé výkony. „Už se cítím mnohem líp. Měla jsem nějaké tréninkové úlevy, ale už přecházím do normálního režimu," popisuje nadějná atletka.

Její největší soupeřka bude vícebojařka Eliška Klučinová s osobním rekordem 190 centimetrů. „Nevím sice, jak letos skáče, ale určitě si na ni věřím," prohlašuje Hrubá.

Musela absolvovat i nepříjemný nedělní přesun z Třince do Brna. „Byla hrozná chumelenice a vítr. Šílené. Dokonce jsme jeli několik kilometrů po dálnici v protisměru," přibližuje cestovní trable Nezdařil.

Mítink začíná v nákupním centru v Olympia ve tři hodiny odpoledne závodem žen, následuje doprovodný program. Závod mužů startuje od šesti hodin večer.