Zapózovala fotografům s cenným kovem a šla do akce. Vrhla se na skateboardu na pumptrackovou dráhu poté, co ji bouřlivým skandováním vyprovodil dav fanoušků. „Důležité je kopírovat boule, aby člověk neskákal,“ připojila hned radu po své jízdě.

Seskočila ze skateboardu a vyskočila na pódium. Dekorovala totiž spolu se svými trenéry žáky základních škol z kraje. Všem namalovala pověstný knír, který mívá na závodech. Poté na dálku pozdravila i fanoušky v Ostravě. „V Koreji to bylo super, ale v Brně a myslím si, že i v Ostravě, lepší. V Pchjongčchangu v olympijské vesnici totiž nebyly děti,“ usmála se Samková.

„Těším se, až pojedu domů za rodinou a taky na babiččinu geniální tvarohovou bábovku, jestli ji udělá.“

Eva Samková

Bronzový kov vybojovala v dramatickém závodu. Američanku Lindsey Jacobellisovou předčila v boji o stupně vítězů až na cílové čáře. „Ten den jsem to nebrala vyloženě, že chci vyhrát olympiádu, ale že chci vyhrát závod, ať už je jakýkoliv. Můžu být ráda, že jsem nebyla čtvrtá. Moc dlouho jsem nevěřila, že zůstanu třetí,“ prohlásila.

Všechny povinnosti v Brně zvládla s úsměvem na tváři. „Je neuvěřitelně pohodová, přátelská a nad věcí. Obdivuju, když člověk zopakuje takový úspěch a získá další medaili na dvou olympiádách po sobě,“ povídala bývalá moderní gymnastka a reprezentantka Monika Míčková.

Beseda Deníku s neslyšící lyžařkou Terezou Kmochovou.
Neslyší. I přesto patří Tereza Kmochová na lyžích k nejlepším

Na bronzovou medailistku se přišel podívat také Jan Rovný. „Závod jsem bohužel sledoval až ze záznamu, ale i tak byl závěr strhující. Jsem rád, že jsem teď mohl Evu vidět naživo,“ řekl návštěvník festivalu.

Samková se ještě srovnává s časovým posunem, ovšem díky tomu viděla středeční čtvrtfinálovou bitvu hokejistů proti Američanům. Češi zvítězili 3:2 po nájezdech. „Na hokej jsem vstala, ale ne plánovaně. Šla jsem spát v osm večer, protože jsem byla fakt unavená, a probudila jsem se ve čtyři ráno. Díky tomu jsem viděla celkem dobrý hokej,“ usmívala se loňská vítězka Světového poháru.

Na co se teď těší? „Až pojedu domů za rodinou a budu mít trochu klid. A taky na babiččinu geniální tvarohovou bábovku, jestli ji udělá,“ dodala.

Olympijský festival v areálu brněnského výstaviště - bronzová medailistka Eva Samková.
První medaile v Brně. Snowboardistka Samková ukázala bronz a malovala kníry