„Krátkou pauzu si dám jen v červnu, kdy musím dodělat zkoušky ve škole," říká pětadvacetiletý závodník Jachtklubu Brno.

K přípravě do brazilského dějiště her zamíří v červenci. „Pojedu tam asi na dvacet dní, abych trochu poznal podmínky. Ostatní, kteří se kvalifikovali už dřív, přede mnou mají náskok. Pak se do Ria vrátím až na olympiádu," popisuje Teplý.

Svou druhou účast na olympijských hrách si ve třídě Laser vyjel začátkem dubna při závěrečné kvalifikační regatě ve španělské Mallorce. „Byl to jeden z nejtěžších závodů, co jsem zatím jel," přiznává Teplý.

Obsadil 23. místo a podle předpokladů vybojoval olympijské místo se Sergejem Komissarovem z Ruska. Odrazili nápor Antoniose Bougiourise z Řecka. „Byl to boj do poslední rozjížďky, ani jeden jsme neměli jisté, že to vyjde, Řek mohl předjet i Rusa. Nakonec jsme místa uhájili," oddychuje.

Na Mallorce bojoval o Rio také jeho mladší bratr Ondřej ve třídě Finn, jediné účastnické místo však nečekaně urval Alican Kaynar z Turecka. „Brácha to měl těžší, zbývalo jim jen jedno místo na hry. Jezdil dobře, bohužel mu to nevyšlo. Turek zvládl jednu rozjížďku, když zariskoval a z dojezdů kolem dvacítky vystřelil na druhé místo, což ho posunulo o pouhých deset bodů před bráchu," povídá Teplý.

Jeho mladší bratr přesto živí ještě malou šanci na Brazílii. „Některé státy nemusejí poslal závodníky, pak se berou jachtaři z pořadí mistrovství světa, kde je brácha druhý či třetí z těch, co se nekvalifikovali," doplňuje.

Viktor Teplý obsadil na hrách v Londýně 28. místo a touží po zlepšení. „Na medaili to nevidím, ale desítka je možná. Když dojedu kolem patnáctky z padesáti závodníků, bude to pro mě dobrý výsledek. V Riu však bude jachting těžký, vítr není stabilní, proudy jsou hodně šílené. Nedá se nic předpovídat," upozorňuje.