Vítězné kolo na Masarykově okruhu bylo pro Reu obzvlášť sladké. Po trati se proháněl s vlajkou na oslavu rekordního šedesátého vítězství v superbikové kariéře. Na špici se osamostatnil před dalším Britem Carlem Fogartym.

Úvod sobotního klání nebyl vůbec hladký. Startovní pole se řadilo na roštu hned třikrát. Nejdříve byl závod po pádu Jordiho Torrese a Michaela Rubena Rinaldiho restartován, při opakování vyrazili jezdci ze zadních řad předčasně. „Start byl nepříjemný, protože naše motorka má sotva co dělat, aby vydržel benzín na celý závod. Přidali nám kolo kvůli pokaženému startu, tak jsem měl trochu strach,“ popsal Ježek po dojezdu.

Zdroj: Deník/Daniel Hrbolka

Napotřetí už ale bylo vše v pořádku, a Rea od úvodních zatáček pracoval na rekordním zápisu. Předjel týmového kolegu Toma Sykese, který si dopoledne vyjel první místo v kvalifikaci, a do konce zkráceného šestnáctikolového závodu nedal nikomu šanci se mu přiblížit. Cílovou rovinku si tak mohl bez problému užít jízdou po zadním kole. „Jsem opravdu šťastný, ale i když máme co slavit, musíme se připravit na nedělní závod. Vyhrát pošedesáté tak dominantním způsobem bylo opravdu pěkné,“ uvedl na svém webu Rea.

Ježek se po třetím startu držel na chvostu ve dvojici se Španělem Torresem, ten ale ze závodu odstoupil a český jezdec pokračoval s velkou ztrátou osamocený. Závod nedokončil ani Jake Gagne, před koncem upadl i Loris Baz. Brněnský závodník tak dojel mimo bodované pozice na sedmnácté příčce. „Bohužel jsem hodně ztrácel. Nevím upřímně, co s tím pro zítřek uděláme, protože jsem z toho celkem zklamaný,“ dodal Ježek.

Ondřej Ježek.
Motor? Nový za dvě hodiny. Dospěli jsme k solidnímu nastavení, říká Ježek

Na adresu rekordního vítěze zavtipkoval. „Rea se asi naštval, že nevyhrál Super Pole (kvalifikace určující pořadí na startu závodu – pozn. red.). Byl fakt zklamaný, ale závody si umí pohlídat. Musí být první kdekoliv. Podle mě doma soutěží i o vidličku,“ smál se Ježek.

Rea si upevnil vedení na špici seriálu. Před druhým Chazem Daviesem vede už o jedenaosmdesát bodů.

V NEDĚLI ČTYŘI ZÁVODY 

Druhý závod superbiků startuje na Masarykově okruhu v neděli znovu v jednu hodinu odpoledne. Na programu jsou i další tři kategorie. V Supersportech pojede z prvního místa Sandro Cortese, domácí závodníci Michal Chalupa a Pierre Coppa vystartují z devětadvacáté a třicáté pozice.

Kvalifikaci Superstock 1000 ovládl Markus Reiterberger, ze sedmnácté pozice ho bude následovat Karel Pešek a z devatenácté pak Dominik Juda. Ve třídě Supersport 300 bude mít nejvýhodnější pozici Galang Hendra Pratama, ze třinácté řady vyrazí Vojtěch Schwarz a jediná česká pilotka v závodním víkendu Alexandra Pelikánová.

Sobotní závod:
1. Rea 32:08,759
2. Melandri + 5.381
3. Sykes +7.336

17. Ježek +53.662

Pořadí šampionátu:
1. Rea 270 bodů
2. Davies 189
3. Sykes 179

24. Ježek 2

Na snímku Sykes (GBR).
Sykes vylepšil rekordní čas kvalifikace, Ježek odstartuje při závodu poslední