Českému reprezentantovi při sprinterském tréninku praskla zadní galuska v sedmdesátiki­lometrové rychlosti. „O krásně hladkém povrchu dráhy jsem se přesvědčil doslova na vlastní kůži. Takže můžu i za kluky říct, že je velmi pěkná a rychlá,“ usmívá se Ptáčník, který vyvázl jen s odřeninou.

Do Melbourne se sprinterská část reprezentace přesunula před týdnem, aby se adaptovala na osmihodinový časový posun. „Už se cítíme poměrně aklimatizovaní, přestože se spaním a vstáváním máme stále problém. Na to že v Austrálii vládne podzim, počasí je příjemné, kraťasy a tričko jsou samozřejmost. Na závěr každého tréninku se kocháme parádními stezkami podél moře,“ hlásí český dráhař.

Dvanáctičlenná výprava sídlí ve třech apartmánech vzdálených sotva deset minut od velodromu. „Na lepším místě nejde snad ani bydlet. Na dráhu vidím z okna, a když otočím hlavou na druhou stranu, pozoruji krásně nasvícené centrum města,“ pochvaluje si Ptáčník.

Ten sdílí apartmán se sprinterskými parťáky Denisem Špičkou a Filipem Ditzelem a českou medailovou naději z řad vytrvalců Jarmilou Machačovou. „Jsme jen tři, takže jsme jí poskytli azyl. Roli kuchaře zastává náš šikovný masér Vánočka (Aleš Weber – pozn. red.) a musím uznat, že se o nás stará jako o svoje vlastní. Panuje velmi pohodová a klidná atmosféra, všichni si navzájem vyhovíme, protože se známe, což je velice důležité,“ těší ho.

Ptáčníka čeká jeho hlavní disciplína až v pátek, kdy nastoupí do kvalifikace sprintu jednotlivců. V něm a v keirinu drží zatím Česko dvě olympijská místa. „Věřím, že už prolomíme zakletí mistrovství světa a po jeho skončení budeme my a trenér spokojeni,“ naráží cyklista na neúčast českého sprintera mezi nejlepšími 24 jezdci.

Ptáčník se první den šampionátu postavil se Špičkou a Ditzelem na start týmového sprintu a české trio časem 45,17 zaostalo pouhou desetinu sekundy za vlastním národním rekordem. Při diskvalifikaci favorizovaných mužstev Velké Británie a Německa bralo desáté místo. „Na takové umístění jsme pomýšleli, ani čas nebyl zlý, o kousek jsme zajeli nejlepší čas sezony. Adam si jako rozjížděč udělal nový osobák na kolo s pevným startem,“ hodnotil kouč sprinterské části reprezentace Petr Klimeš.

Brněnský rodák Martin Bláha se ve středu postavil s medailovými ambicemi na start scratche a dlouho je naplňoval. Nakonec ovšem projel cílem zcela vyčerpaný na pátém místě. „Blagin si závod celou dobu hlídal, v úniku byl i v rozhodující chvílí, jenže v posledním půlkole už nedokázal odpovědět na zrychlení Angličana Swifta a v cílové rovince ho stihli přeskočit tři lidi z balíku. Byly to strašné nervy a v závěru měl vyloženě smůlu, ale bohužel scratch je už takový,“ vzkázal Klimeš z Austrálie.

Ve čtvrtek se z českých závodníků postaví na start kilometru s pevným startem Ditzel a do bodovacího závodu zasáhne Machačová.

Zbylé české starty v Melbourne:

Čvrtek: Filip Ditzel (kilometr s pevným startem), Jarmila Machačová (bodovací závod)

Pátek: Adam Ptáčník, Denis Špička, Ditzel (sprint jednotlivců), Machačová (scratch)

Sobota: Milan Kadlec (bodovací závod)

Neděle: Špička (keirin), Martin Bláha a Vojtěch Hačecký (bodovací závod dvojic – madison)