„Na hřišti je patnáct hráčů. Bez spoluhráčů se do skórovacích pozic nedostanu," říká skromně šestatřicetiletý asistent kapitána.

První duel v sezoně jste s Mariánskými Horami prohráli 20:28, tentokrát se hrálo o udržení. Jak těžké utkání bylo?

Šli jsme do zápasu s tím, že musíme bezpodmínečně vyhrát. Potřebovali jsme skončit alespoň na barážové pozici a vyhnout se jistému sestupu. Jsme rádi, že se to povedlo. Naopak náš soupeř sestupuje přímo do první ligy. Za jistých okolností mohly na barážové místo klesnout i Říčany, ale bohužel vyhrály se Slavií. Šance na to, abychom se vyhnuli baráži, se nám vzdálila.

Proti Mariánským Horám se vám povedl výjimečný výkon. Cítíte se jako strůjce výhry?

Na hřišti stojí patnáct lidí, byl jsem zrovna jen koncový hráč, který dal body. Ragby je kolektivní sport, možná víc než jiný. Sám bych pětky nedal, to by kolem mě protihráči museli jen klusat. Je to zásluha spoluhráčů, kteří mi připravili výborné skórovací pozice.

Zaznamenal jste už někdy čtyři pětky před tímto zápasem?

Většinou jsem dal nejvíc dvě pětky, a to hraji v seniorech patnáct let. Možná se mi to povedlo naposledy v juniorských soutěžích nebo v kadetech. Spoluhráči na hřišti mi říkali, že z klubu jsem jediný. Gratulovali mi i bývalí ragbisté, kteří byli na zápase.

Na šesté Říčany ztrácíte dva body. V případě výhry v posledním kole máte stále šanci vyhnout se baráži. Jak vidíte šance s lídrem extraligy pražskou Pragou?

Přece jen hrajeme proti bývalému mistrovi republiky. První vzájemný zápas jsem vynechal kvůli zranění. Vracel jsem až na jaře, takže sám uvidím. Pořád je to otevřené.

Pokud půjdete do baráže, narazíte na brněnského rivala z Bystrce. Může to být komplikace?

Při derby se do soubojů chodí ještě víc. V tom tkví větší náboj, ale je tu i další fakt. V Brně hráváme o Brněnskou plaketu, čímž jsou derby ještě závaznější. Chceme ji udržet na naší straně.

Jak funguje zápolení o Brněnskou plaketu?

S Bystrcí jsme se domluvili, že hrajeme o tuto cenu při vzájemném utkání. Počítají se i přátelské zápasy. Vítěz si plaketu vždy ponechává do dalšího střetnutí. Na jaře jsme Bystrc porazili v přátelském duelu na Palackého vrchu, takže ji momentálně vlastníme.

PETR MUSIL