Rychlostní pramice je okolo šesti metrů dlouhé plavidlo s obvykle čtyř až pětičlennou posádkou, která pádluje klečíc na jednom koleni. „Zejména sprint je pro diváky velice atraktivní, protože loď dokáže nabrat v krátkém čase velkou rychlost," láká příznivce do hlediště Šeda.

Závod se skládá z pěti disciplín. Vedle již zmíněného sprintu se soupeří také v sjezdu, slalomu, plavání a střelbě ze vzduchovky. „Závodníci si odskočí z lodě ke střelbě na terč, podobně jako v biatlonu jim po chybách hrozí trestné vteřiny," vysvětluje Šeda. Závodí se v kategoriích muži, ženy, kadeti, kadetky a žactvo.

Pramice mají v České republice už dlouhou tradici. „Začaly už po druhé světové válce, z kanoistiky se vyvinuly různé vodácké odvětví, třeba rychlostní kanoistika nebo kajaky. A právě víceboj," nabízí historické okénko rajhradský předseda.

Program MČR
Sobota
8.30 – zahájení
9.00 – slalom
13.00 – sprint
17.00 – plavání

Neděle
9.30 – sjezd
14.00 – vyhlášní vítězů mistrovství ČR a Poháru P5

V závodech rychlostních pramic se každou sezonu uskuteční pět klasických pohárových závodů a jeden jako mistrovství České republiky. Toho se od zítřka zúčastní posádky z Plzně, Čelákovic, Kolína, Náchoda, Opavy či Ostravy. „Dřív jezdili i závodníci ze Slovenska, možná dorazí i letos, ale jejich účast ještě není potvrzená," zmiňuje Šeda.

Program začíná v sobotu v devět hodin ráno slalomem, od jedné hodiny odpoledne pokračuje sprintem. V hustopečském bazénu se od pěti hodin odpoledne uskuteční plavecké štafety.

V neděli od půl desáté je na programu sjezd, který zpestří střelba. „Jelikož v tomto sportu nejsou mezinárodní soutěže, jedná se o vrcholný podnik," uzavírá Šeda.