Třiadvacetiletá univerzálka s týmem Busto Arsizio ovládla italskou ligu, italský pohár i evropský Pohár CEV. „Celý rok jsme vyhrávaly a atmosféra v klubu byla fantastická. Strašně moc si této sezony vážím. Získala jsem do další práce ohromnou chuť," usmívá se 190 centimetrů vysoká hráčka.

Teď Havlíčková táhne reprezentaci za úspěchem v Evropské lize. Po třech brněnských výhrách ve skupině C nad Izraelem, Řeckem a Nizozemskem čeká Češky od pátku do neděle druhý turnaj v zemi tulipánů. „Holandsko je favorit skupiny. Patří mezi evropskou špičku. Turnaj bereme jako přípravu na Final Four, ale hodláme se s nimi poprat o první místo. Snad je potrápíme a třeba jim zabráníme postoupit mezi nejlepší čtyřku," vypráví.

Národní tým v červenci hostí Final Four v Karlových Varech. Jako pořadatel má start jistý. O zbylá tři místa se kromě účastníků české skupiny pere osm dalších celků ve skupině A a B. „Zatím máme čas na sehrání, ale chceme vyhrávat. Pro naši jistotu a sebevědomí jsou úspěchy moc důležité," povídá.

Havlíčková

Bývalá opora pražského Olympu zažívá se spoluhráčkami v národním týmu italskou renesanci. Před novou sezonou k reprezentaci přišel kouč Carlo Parisi, který působil právě u celku Busto Arsizio. „Rozhodně se nenudíme. Carlo má velikou autoritu a hned pozná, když hráčka tréninku nedává maximum. S bývalým trenérem Šillerem jsme úspěchy měly, ale teď máme možnost se posunout dál. Ital nám ukáže úplně nový rozměr volejbalu," přemýšlí diagonální hráčka.

Roli trenérovi pravé ruky ovšem ani kvůli jazykové výhodě nemá. Ta připadla asistentce Marcele Ritschelové a kapitánce Heleně Havelkové. I ona Parisiho zná z italského Busto Arsizio. „Já nejsem člověk, který se hodně projevuje. Dělám maximum pro tým, ale spíš si s trenérem povídám o své hře a o svých problémech. Vůdčí typ je právě Helča," chválí svoji spoluhráčku.

Renomovaný lodivod za tři týdny brněnského soustředění připravil volejbalistkám rychlokurz italštiny. V angličtině si zatím není jistý. „Když trenér něco hlasitě zařve a Marcela jeho slova přeloží klidným hlasem, je to docela legrace," culí se žena, která si v květnu odnesla ze slavnostního galavečera cenu pro nejlepší českou hráčku sezony. „Žádná z nás nemá šanci na tréninku ani na minutu vypnout. V Itálii kolikrát odcházím z haly s jazykem na vestě. Trenér je perfekcionista. Klidně nás zastaví a každou chybu rozpitvá, ať si ji hned všimneme," upozorňuje Havlíčková.