Upuštění od výchovy mládeže vzbudilo mezi basketbalovou veřejností poprask. „Dělají vše pro svoji záhubu. Když se konečně vybudovalo Vrcholové sportovní centrum mládeže, opustili ho," mračí se bývalý český reprezentant a brněnský pivot Jiří Okáč.

Mmcité sáhlo ke zrušení mládeže mimo jiné z důvodu rostoucí klubové konkurence. Již několik měsíců láká mladé talenty do svých řad například nový celek Tygři Brno. „Nesouhlasíme 
s názorem, že větší počet subjektů, které se věnují mládežnickému basketbalu, může vyprodukovat větší počet kvalitních hráčů. Větší počet týmů ve stejných kategoriích vede k nedostatku hráčů v jednotlivých klubech," tvrdí předseda výkonného výboru centra mládeže František Jimramovský. Klub také uvádí, že mu schází vyhovující hala pro fungování všech věkových kategorií.

Okáč vidí důvody jinde. „Kdo mohl, odešel jinam. Mít víc klubů je naopak správné, jenže práci s mládeží zanedbali, proto se jim kategorie rozpadly," míní.

Klíčové události
· Přestěhování klubu 
z haly Morenda do haly v areálu Univerzitního kampusu v Bohunicích
· Ukončení činnosti Vrcholového sportovního centra mládeže Basket Morava
· Přenechání extraligové licence kategorie U19 Sportovní akademii mládeže BŠM Brno

Talentované basketbalisty nyní Mmcité plánuje rekrutovat z celku Sportovní akademie mládeže BŠM Brno, kterému přenechal extraligovou licenci týmu do devatenácti let a uzavřel spolupráci. „Hráči, které čeká přechod do extraligy, by měli s Mmcité trénovat dvakrát týdně," potvrzuje předsedkyně akademie Eva Vyroubalová.

„Nechtěli jsme, aby hráči z této kategorie ztratili vazbu na nejvyšší soutěž. Mohli jsme mládež udržet za každou cenu, ale nakonec jsme usoudili, že je to bolestná, ale nejrozumnější varianta," doplňuje generální manažer Mmcité Martin Pavelec.

Další podstatnou událost představuje stěhování klubu do haly v Bohunicích. „Pokud se chceme posunout dál po marketingové i sportovní stránce, musíme hledat lepší možnosti, než je Morenda. Z hlediska zázemí je nedostatečná, není vhodná ani pro televizní přenosy, kdežto hala v Bohunicích je moderní a splňuje vše," vysvětluje Pavelec.

Odchod z Morendy ovšem nesou nelibě slavné postavy basketbalové historie. „Vždyť ani nikdo neví, kde to je. Přijde mi to jako hrob," zlobí se brněnská trenérská legenda Miroslav Pospíšil. „Basketbal tam nemá žádnou tradici, nevnímám to jako krok správnou cestou," dodává Okáč.

Mmcité se podařilo vyřešit 
i problém s kluzkou palubovkou. „Museli jsme provést určité čisticí práce, ale hráči už měli testovací trénink. Chtěli jsme znát jejich názor a vše je v pořádku," hlásí Pavelec.

V novém prostředí tým dál povede trenér Zoran Helbich, jenž se s Mmcité na jaře vyhnul baráži a udržel klub v nejvyšší domácí soutěži. V kádru už nejsou křídelník Filip Šmíd a rozehrávač Michal Šotnar, kteří odešli do Ústí nad Labem. „Ze strany klubu o ně už nebyl zájem. Kádr chceme mít na začátku srpna kompletní," říká Pavelec.