V kategorii dospělých se v tanečním sportu taková událost v České republice ještě neuskutečnila. „Je to velká akce, které se účastní třicet párů ze třiceti zemí Evropy. Mezi velké favority na medaili navíc patří český taneční pár, Brňan David Odstrčil a Slovinka Tara Bohak,“ jmenoval dvojici z klubu DSP Kometa Brno, která se loni prodrala do finále, profesionální trenér a mluvčí festivalu Jan Tománek. Loni se mezi účastníky objevili tanečníci z Malajsie, Číny nebo Kanady.

Dvoudenní festival hostí také nejvyšší okruh mezinárodních tanečních soutěží, Světovou sérii ve standardních i latinských tancích. Oba dva dny začíná program už v devět hodin ráno.

V neděli ve čtyři hodiny odpoledne začne Pohár týmů partnerských měst, jehož se zúčastní čtyřčlenná družstva z Moskvy, Debrecínu, Bratislavy, Vídně, Kaunasu a Brna. „Družstva tvoří jeden juniorský pár do šestnácti let, jeden mládežnický do osmnácti let a dva dospělé páry. Soutěží dohromady v pěti standardních a pěti latinských tancích,“ popsal Tománek.

Krátce před startem soutěže hlásili pořadatelé přes sedm stovek přihlášek. „Loni jsme se také pohybovali kolem sedmi set přihlášek tanečních párů z celého světa. Teď to vypadá na rekordní počet,“ pochvaloval si Tománek.