V Riu de Janeiro nestačil na obhájce stříbra z Londýna 2012 Egypťana Aláldina Abúelkásima 8:15. „Co si z toho člověk může jiného dělat než srandu. Samozřejmě jsem se z toho poučil. Vím, které chyby jsem udělal. Svět se nezhroutil. Hlavně že jsem se do Ria dostal, tréninku jsem dal maximum," prohlásil fleretista, jenž je na 35. místě ve světovém žebříčku.

„Teď to můžu říct: Olympiáda je kurňa jiný turnaj."
ulevil si Choupenitch po duelu v Riu

Po souboji v Brazílii v něm plály emoce. „Novináři se mě ptali třicet sekund po zápase. Byl jsem smutný a vyhecovaný. Na olympiádě to bylo jiné, zažil jsem burácející atmosféru. Ale skvělá byla i tady v Brně. Ještě víc takových exhibicí, a všechny potom rozsekám," smál se muž, který s kordistou Jiřím Beranem hájil český šerm na olympiádě po dvaceti letech.

Dovolenou po Riu odložil a zorganizoval exhibici i soustředění pro mladé šermíře. „Nejmladšímu je osm a nejstaršímu šestnáct let. Po minulém roce mě děcka přemluvili, abych to opět zorganizoval. Jsou nadšení. Navíc známí mě neuvidí šermovat v Paříži či Šanghaji," řekl Choupenitch, jenž si teď odpočine v Německu při leteckých závodech Red Bull Air Race.

V Brně v sobotu porazil v exhibici 15:13 Rusa Dmitrije Rigina. „Snad si to hosté užili. Dmitrij se pohybuje v naprosté špičce. Když to přirovnám, je v šermu jako třeba v tenisu Andy Murray. Rozumíme si spolu. Má rád nakládaný hermelín jako já," dodal Choupenitch 
se smíchem.