V ostatních střetnutích neměli čeští florbalisté problém. Lichtenštejnsko, Srbsko, Itálii i domácí Slovinsko přehráli rozdílem třídy s celkovým skóre 80:0. S přehledem si tak zajistili účast na prosincovém světovém šampionátu v lotyšské Rize.

Překvapilo vás něco na první reprezentační akci?

Vše pro mě znamenalo novinku, takže jsem neměl raději ani žádná velká očekávání. Jediné s čím jsem se musel srovnávat byl herní styl, který je odlišný než u Buldoků.

Vnímal jste rozdíl oproti utkání v Superlize?

Zpočátku jsem byl lehce nervózní, ale bral jsem to jako každý jiný zápas. I když kvalita utkání pak byla na vyšší úrovni než v lize. Třeba s Norskem se hrál opravdu skvělý florbal. Šlo o velmi náročný zápas, který jsem si moc užil.

očima trenéra„S jeho vystoupením na kvalifikačním turnaji ve Slovinsku jsem spokojený. Nováčci to mají vždy těžké. Bavili jsme se s ním před akcí a snažili se mu jeho premiéru co nejvíc ulehčit. I proto jsme k němu dali zkušeného Matěje Jendrišáka, který mu na hřišti pomohl. Radek tak mohl ukázat, co umí. Vzali jsme ho do národního týmu, protože jde o rozeného střelce s čichem na góly. To potvrdil i ve Slovinsku. Povedl se mu hned první duel a jeho výkon postupně rostl. Je mladý, má vše před sebou. Určitě s ním budeme spolupracovat i dál. Uvidíme, jak se mu povede play off. Svoji šanci však chytl za pačesy.
Radim Cepek, trenér florbalové reprezentace mužů

Jaké dojmy jste si ze Slovinska odvezl?

Jen pozitivní. Akce pro mě měla přínos jak po florbalové, tak i po lidské stránce. Poznal jsem nové kluky a nabral další zkušenosti, které se hodí.

Trefil jste se v každém zápase kromě nejtěžšího střetnutí s Norskem. Mrzí vás fakt, že jste se neprosadil zrovna proti silnému protivníkovi?

Trochu jo, paradoxně jsem však v tomto utkání předvedl svůj nejlepší výkon na turnaji. Škoda jen, že jsem ho nepotvrdil nějakým zásahem.

Co na vaše vystoupení říkal reprezentační trenér Radim Cepek?

Individuálně nás nějak nehodnotil. Snad se mnou byl spokojený, žádné velké výtky jsem z jeho strany nezaznamenal.

Jak vidíte svou budoucnost v reprezentaci?

Panuje v ní ohromná konkurence, není lehké se do nároďáku dostat. Uvidíme, jak se mi bude dál dařit v Superlize. Samozřejmě doufám, že nešlo o mé poslední slovo.

V jaké atmosféře se ve Slovinsku hrálo?

Na náš poslední duel s domácím týmem přišla plná hala a lidé vytvořili výbornou atmosféru. Na ostatní utkání však chodilo tak maximálně dvacet lidí, což je škoda.

Jak vás zkušenější hráči v reprezentaci přijali?

Nikdo neměl žádný problém. Vše se odehrálo úplně v pohodě. Ostatní mezi sebe přijali.

Má národní tým nějaký povinný rituál pro nováčky?

Nic se neplatí. Jen jsme museli před prvním zápasem proti Lichtenštejnsku vystoupit při nástupu z řady a nahlas zpívat hymnu.

V Brně vás spoluhráči za první start v reprezentaci zkasírují?

Také ne, kluci mi akorát pogratulovali. To bylo vše.