Brňanům se ze tří distancí, na kterých startovali, nejvíc povedl závod na dva kilometry. V něm skončili na pátém místě. „Je to dosud jedno z našich nejlepších umístění. Byl to povedený šampionát v pohádkovém prostředí," říká člen posádky Jakub Novák, který je i jednatel klubu.

O úspěch Dragonu se postarali muži i ženy v desetičlenné posádce. „Postavili jsme tým s šesti muži a čtyřmi ženami. Standardně se závodí na dvacetimístné lodi, ale s ohledem na počet našich závodníků jsme jeli s menším smíšeným družstvem," vysvětluje Novák, který na dračích lodích závodí už čtyři roky. Má je jako koníček k práci. „Je to ideální spojení sportovního vyžití a společnosti dobrých lidí," dodává.

O dračích lodích
Dračí lodě pochází z Číny, kde se konají tradiční festivaly. Od roku 1995 mezinárodní federace oficiálně pořádá mistrovství světa i Evropy. Jízda na dračích lodí je vhodná forma teambuldingu. 
Tratě: 200, 500, 1000 a 2000 metrů. 
Členové posádky: 22 nebo 12 členů. Jedná se o 20 či 10 závodníků, i smíšených posádek, které jsou doplněny vždy o kormidelníka a bubeníka.

Přestože jsou dračí lodě fenomén letních měsíců, nábor nových členů není snadný. „Zájem je docela velký, ale hodně lidí dračí lodě zajímají kvůli rekreaci. Když pak zjistí, jaká je to dřina s hodinovými tréninky třikrát týdně, zase takových pětaosmdesát procent odchází," tvrdí Novák.

V brněnském týmu je nejstaršímu závodníkovi přes padesát let. K pátému místu z Itálie přispěla i jedna z nejmladších členek oddílu, šestadvacetiletá bubenice Polanská. „Jsem v klubu poměrně nová. Začala jsem v dubnu letošního roku. Zkusila jsem pár tréninků pádlovat, a pak jsem zaujala volnou pozici bubeníka," hlásí studentka doktorátu na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzitě v Brně.

Pozice bubeníka představuje spojku mezi kapitánem a zbytkem družstva. „Bubnuju podle našeho kapitána, který udává rytmus. Celou dobu závodu hecuju. Není chvilka ticha, takže hlasivky dostávají zabrat," usmívá se Polanská, která má i kontrolní úlohu. „Hlídám ostatní lodě, protože jako jediná jedu pozadu," povídá.

Dračí lodě jsou překvapivě i kontaktní sport, který rozhodně není pro neplavce. „Kolize se stávají při závodech na delší distancích. Třeba na dvoukilometru se lodě otáčejí a jezdí do kolečka. V zatáčkách se mohou lodě srazit. Teď v Itálii se zase několik dračích lodí potopilo, protože nabraly hodně vody," připomíná Polanská.

PETR MUSIL